perjantai 3. kesäkuuta 2016

Liikuta minua -tapahtumia järjestettiin jälleen ympäri Suomea



Kukan päivänä 13.5.2016 oli tarjolla monenlaista ohjelmaa valtakunnallisesti. Osa Liikuta minua -kampanjan tapahtumista järjestettiin jo sitä aiemmin. Karhuvuorikoti ja Kotka-Kymin seurakuntayhtymä järjestivät 4.5. ulkoilupäivän Kotkan Karhuvuorikodilla. Mukana oli useita vapaaehtoisia. Pihamaalla oli eläinaiheisia rastipisteitä, ja kävijät saivat testata heitto- ja ongintataitojaan ja kadonneiden etsintää.

− Päivä onnistui erinomaisesti, vilskettä riitti ja sääkin suosi. Erilaisilla rasteilla oli mm. leikkieläinten etsimistä pienestä metsiköstä, oikeiden ruokien valintaa eri eläimille, ongintaa ja kalojen heittämistä koppaan. Tapahtumassa oli myös kaverikoira ja -kissa. Olimme puolentoista tunnin ajan ulkona, ja lopuksi joimme kahvit ja arvoimme diplomin osallistuneiden kesken, sanoo Langinkosken seurakunnan diakonissa Leila Vanhala.

Myös Paimenportin hoivakotien pihalla järjestettiin Liikuta minua -päivä, josta lisää Kymen Sanomien jutussa täällä.


Lahdessa järjestettiin 9.5. ”Kukan päivän viikon ulkoilutapahtuma”, jossa ohjelmassa oli iloista liikuntaa penkiltä penkille, kukkien istutusta ja ulkopelejä. Ohjaajina olivat vapaaehtoiset liikuntaystävät ja PH-LU:n palkkatukityöllistetyt. Tapahtuman suunnittelun ja toteutuksen teki liikuntaneuvontaopiskelija Pajulahdesta Lahden kaupungin Liikuntapalveluille opiskeluunsa liittyvänä näyttönä. Järjestäjä oli siis Liikuntakeskus Pajulahti/Lahden kaupunki, Liikuntapalvelut.

Lahden kaupungin Liikuntapalvelut järjesti myös 10.5. Ikäkorttelitoimintaryhmien retken Luomaniemen toimintakeskukseen, jolla kierrettiin pienryhmissä rastireitti kauniissa Pikkukukkasjärven rantamaisemissa ja nautittiin herkullinen lounas, liikuttiin ja laulettiin haitarimusiikin tahdissa ja päätteeksi nautittiin päiväkahvit kera herkkuleivonnaisen.

Kokkolassa järjestettiin 10.5. Unelmien liikuntapäivä, jonka aikana toteutettiin ohjattuja kävelyretkiä. Kaikki reitit päättyivät Kokkolan keskustan kävelykadun Purjelavalle, joka on SILTA yhteisöklubin edustalla. Muita järjestäjiä olivat Kokkolan kaupunki (liikuntapalvelut, Senioreiden terveyspiste Daalia, SenioriKaste, terveyskeskus), Medirex, Kokkolanseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry ja Eläkeliitto.

Paikalla oli myös Omien unelmien palautuslaatikko, johon unelmansa palauttaneiden kesken arvottiin palkintoja.

− Osallistujia oli noin 45. Meillä oli myös kahvitarjoilu, SILTA yhteisöklubin toiminnanjohtaja Sirpa Nevasaari summaa.

 

Helsingin Myllypuron monipuolisen palvelukeskuksen Tanssinpäivään osallistui noin 110 henkilöä.

Helsingin Myllypuron monipuolisessa palvelukeskuksessa järjestettiin 11.5. Tanssinpäivä, jolloin sai tutustua erilaisiin tansseihin: kuubalaisiin rytmeihin, balilaiseen tanssiin ja istumatanssiin. Tarkoituksena oli rohkaista ihmisiä löytämään uusia tanssimuotoja ja liikkumaan musiikin mukana, lisätä elämäniloa ja hyvää mieltä. Tansseja ohjasi vapaaehtoinen, talon fysioterapeutit ja balilaista tanssia opiskellut alan ammattilainen.

− Päivä onnistui erittäin hyvin ja siihen osallistui yhteensä noin 110 henkilöä. Aamupäivällä oli letkeitä lattareita, tiputanssia ja letkajenkkaa. Aamupäivällä oli myös istumatanssia pyörätuolilla liikkuville ja istumatanssia tuoleilla. Iltapäivällä Sanna Karlsson-Sutisna oli vetämässä balilaisen tanssin työpajaa. Iloa, hymyä, naurua ja onnistumisen kokemuksia tuli monen monta päivän aikana. Eräs istumatanssiin osallistunut nainen totesi, että oli hyvä että hän lähti mukaan ja sellaista tanssia pitäisi olla joka viikko. Muutama tanssi koko päivän, sanoo Sanna Vajavaara.

Suomen Setlementtiliitto ry järjesti 12.5. Helsingissä tilaisuuden nimeltään Perehdytys yhteisölliseen vertaistoimintaan, jossa käsiteltiin vertaistoimintaa setlementissä.

Samana päivänä Palvelukoti VantaanHelmen valtasi Liikuta minua – liikunnallinen iltapäivätapahtuma, joka järjestettiin yhteistyössä Vantaan kaupungin kanssa. Liikunnallisessa ikäihmisten iltapäivässä kokoonnuttiin yhteen liikunnan, musiikin, tuote-esittelyiden ja yhdessäolon pariin. Apuna oli vapaaehtoisia, jotka auttoivat tukea ja apua tarvitsevia ikäihmisiä liikunnassa. 

  
Kansalaisareenan henkilöstö järjesti itse kaksi eri Liikuta minua -tapahtumaa

Kansalaisareenan Avita Kaveria -hanke järjesti 13.5. Espoon Tapiolassa sijaitsevassa Galleria Unelmassa vertaiskuvanäyttelyn avajaiset musiikillisissa merkeissä. Vuonna 2015 valittiin ensimmäistä kertaa Vuoden vertaiskuva, jonka avulla vertaisuutta kehittävä Avita Kaveria -hanke haluaa tuoda esiin vertaisuuden monimuotoisuutta ja merkitystä ihmisten hyvinvoinnille. Kilpailuun osallistuneista kuvista koottiin näyttely, joka ilmentää vertaisuuden monia kasvoja. 


Vertaiskuvanäyttelyn avajaisissa esiintyi Yordi Lara-Ochoa, joka on kuvassa perheineen.


Helsingin Teurastamon piha-alueella järjestettiin myöhemmin samana päivänä Liikuta minua – kohtaamisia Kukan päivänä -tapahtuma. Kansalaisareena ry, PiggyBaggy-tavarakimppakyyti, Tavarapyöräasiantuntija Gert-Jan Hendriks, Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy ja NNKY:n Kamalat äidit -projekti esittelivät toimintaansa. 

 
Kansalaisareenan teltan vieressä oli mm. NNKY:n Kamalat äidit -projektin Minna Miettinen (oik.)

 
− Sää oli oikein suosiollinen pihatapahtumalle, ja alueella vilisi paljon ihmisiä. Itsekin tuli kokeiltua tavarapyöriä, summaa Kansalaisareenan Katja Reinikainen (yläkuvassa vasemmalla).


Teurastamon pihassa vallitsi leppoisa tunnelma.

Seinäjoella kokoonnuttiin Kukan päivänä puolestaan Luontotalolle, jossa ohjelmassa oli verryttelyä ja rento kävelylenkki. Tapahtuman järjestäjinä olivat Järjestötalo ja Seinäjoen kaupungin liikuntatoimi.

Helsingin Sosiaali- ja terveysviraston Aluetyön yksikön Asukastila Hopeala, Lassilan nuorisokahvila Clubi, Haagan palvelupisteen Asiakaspalveluraati ja Lähiöliikuttaja järjestivät 13.5. kaikkien yhteisen liikuntatapahtuman Pohjois-Haagassa.

− Tapahtuma onnistui oikein hyvin aurinkoisena päivänä. Mukana oli osallistujia noin 40 koululaisista ikääntyneisiin ja tunnelma oli iloinen ja innostunut. Yhdessäolon, kahvittelun ja grillauksen lisäksi tarjolla oli liikuntaa ja ulkopelejä. Tapahtuma toi alueelle mukavaa eloa. Ohikulkijat pysähtyivät juttelemaan ja nauttivat kahvin tai makkaraa, sanoo Elise Karvonen.

Punkaharjulla järjestettiin Kukan päivänä tapahtuma nimeltään Toiminnallinen teemapäivä – Liikuta minua, jonka kohderyhmänä olivat Savonlinnan palvelutalojen ja kotipalvelun asiakkaat sekä Savonlinnan seudun yhdistykset ja järjestöt. Järjestäjinä olivat Savonlinnan Seudun Kolomonen ry ja KultRinki kulttuuri- ja liikuntaluotsihanke, Itä-Savon sairaanhoitopiiri SOSTERI sekä Suomen metsämuseo Lusto.

Päivän ohjelmassa oli muun muassa liikkumista keväisessä luonnossa, työpajoja, tutustumista Luston näyttelyyn ja Luken puulajipuistoon. Päivän aikana oli mahdollisuus myös nauttia eväistä nuotiolla ja pannukahveista pitkopullan kera.

− Punkaharjun Liikuta minua -tapahtuma onnistui mielestämme oikein hyvin. Sää suosi ja metsämuseo Lusto hoiti järjestelyt hienosti. Mukana tapahtumassa oli noin 250 iloista liikkujaa, sanoo KultRinki kulttuuri- ja liikuntaluotsihankkeen Riitta Kärkkäinen. 


Itä-Savo kirjoitti aiheesta jutun, joka on luettavissa täällä. Myös Savonmaa.fi:ssä kirjoitettiin tapahtumasta. Lue lisää täällä.

Raumalla lahjoitettiin runsaasti itse tehtyjä käsitöitä


Rauman Palvelutori järjesti 13.5. Kaunisjärven ruokalassa Kukan päivän lahjoitus -tapahtuman. Pitkin alkuvuotta kerättiin lankoja lahjoituksena, ja niistä aktiiviset raumalaiset olivat kutoneet ja virkanneet muun muassa sukkia, huiveja ja muhveja. Ne lahjoitettiin raumalaisille ikäihmisille.

− Meillä oli onnistunut Liikuta minua -tempaus. YLEn paikallisuutiset teki jutunkin, samoin meidän paikallislehti. Käsityötuotteita oli yhteensä 488! Tuotteiden jako tapahtui kaupungin eri vanhuspalveluiden yksiköihin, kertoo Minna Nurminen.

Oulussa vietettiin 13.5. ”Olumppialaisia” Raatin stadionilla, kun Vares-verkosto ja Oulun seudun muistiyhdistys ry järjestivät tämän Liikuta minua -päivän tapahtuman. Tapahtumaan oli kutsuttu useita liikuttajia järjestämään juoksuradalle toimintapisteitä. Luvassa oli muun muassa käsihierontaa, jumppaa sekä keholle että mielelle ja ulkopelejä. Tilaisuudessa oli myös yhteiset Lavis-lavatanssijumppatuokiot. 


OULU-lehti kirjoitti tapahtumasta, josta lisää täällä. Myös Oulun kaupunkiseudun uutis- ja ajankohtaisnettilehti Forum 24 kirjoitti Olumppialaisista, josta lisää täällä.

Nuijamaalla päiväkodin lapset istuttivat 13.5. orvokkeja palvelutalon asukkaiden iloksi vihersisustaja Lilli Huurrekorven opastuksella. Päätapahtuma oli Nuijamaan seurakuntatalolla, jossa ohjelmassa oli esimerkiksi Paineeton pää – tietoisku verenpaineesta ja aivoverenkiertohäiriöistä ja verenpaineen mittausta, Irja Talonpojan runonlausuntaa, Sisustus Fuksian vihersisustaja Lilli Huurrekorven Kukan päivän tervehdys ja kahvitarjoilu. Järjestäjinä olivat Etelä-Karjalan Kylät ry (Kyläavuksi - sekä Osaava ja osallistuva tekijä -hanke), Eksote, Lappeen seurakunta, Nuijamaa-seura ry sekä Sisustus Fuksia.

− Orvokkien istutus onnistui suorastaan yli odotusten. Nuijamaan päiväkodilta saapui 10 reipasta ja innokasta lasta kolmen lastenhoitajan kanssa palvelutalolle istuttamaan orvokkeja ulkoruukkuihin. Palvelutalon asukkaat luonnollisesti ilahtuivat kovin lasten touhujen katselusta sekä värikkäistä orvokeista, jotka ilahduttavat läpi kesän pitkälle syksyyn. Uurastuksen jälkeen lapset palkittiin ansaitusti mehulla ja kekseillä, sanoo Marja Liuska ja jatkaa:

− Varsinainen päätapahtuma Nuijamaan seurakuntatalolla keräsi väkeä noin 20 hengen verran, mikä oli pienoinen pettymys järjestäjille. Mutta vähäisestä osallistujamäärästä huolimatta tilaisuus oli oikein lämmin ja antoisa. Kaikille jäi tapahtumasta hyvä mieli - niin järjestäjille kuin kävijöillekin.

 Etelä-Saimaa mainitsi tapahtumasta. Lue lisää täällä.


Jyväskylän kaupunki/Vapaaehtoistoiminnan palvelut Vapari järjesti Kukan päivänä tilaisuuden Turvallinen, elämänmakuinen arki – Jokikartanon vapaaehtoistoiminnan käynnistäminen, mutta paikan päälle ei saapunut ketään. Jyväskylän kaupungin vanhuspalveluissa kehitetään vapaaehtoistoimintaa. Palveluasumisen yksikössä, Jokikartanossa missiona on turvallinen, elämänmakuinen arki. Myös vapaaehtoisia kutsuttiin mukaan toimintaan.

Samana päivänä Salossa järjestettiin ohjattua jumppaa Helenan puiston kuntoilutelineillä, Paukkulankodin vieressä. Järjestäjänä oli Salon Syty yhteistyössä Salon kaupungin kanssa. 




Lämmin ja aurinkoinen sää houkutteli Leijonapuistoon ainakin 180 osanottajaa.

Satutäti Hortensia liikutti väkeä ja kertoi tarinoita.

Uudenkaupungin seurakunta järjesti 13.5. yhteisen Liikuta minua -tapahtuman Leijonapuistossa ja Liikuntapuistossa yhteistyössä kaupungin ja eri yhdistysten kanssa. Ohjelma oli monipuolista ja siihen sai osallistua oman aikataulun ja mielenkiinnon mukaan. Satutäti Hortensia juonsi ja kertoili mukavia tarinoita. Novidan lähihoitajaopiskelijat ohjasivat jumppa- ja venyttelytuokion, ja nuorten lauluryhmä esiintyi. Alueella oli paljon tekemistä, kuten temppurata, kuvataidepiste, kasvomaalausta, aarteenetsintää ja ensiaputaitojen ohjausta erityisesti muksuille. Aamupäivän aikana alueella oli maksuton nonstop-kahvila ja PuistoPikNik, johon osallistujat toivat omat eväänsä. Tapahtuma jatkui Ugin työväentalolla Flooranpäivän tanssiaisten merkeissä. Järjestäjinä olivat Uudenkaupungin seurakunta ja Uudenkaupungin kaupunki yhteistyössä eri yhdistysten kanssa (LC Merettaret, Martat, MLL, Vakka-Suomen mielenterveysseura, SPR, Lounais-Suomen ammattiopisto Novida/lähihoitajaopiskelijat). Uudenkaupungin Sanomat julkaisi jutun tapahtumasta printtilehdessä.

− Kokemus oli kaikille, myös lähihoitajaopiskelijoille mieleinen! Keli oli aurinkoinen ja väkeä kävi noin 180 henkilöä, sanoo Heli Nurmi.

Novidan opettajan mukaan tapahtuma oli oikein onnistunut ja he saivat paljon hyvää palautetta:
Oli paljon kaikkea tekemistä, kaikki toimi hienosti, opiskelijat toimivat ja käyttäytyivät hienosti ja lapsille oli suunniteltu kivoja juttuja. Vanhukset ikävä kyllä puuttuivat.

Varkaudessa Vammel ry & yhteistyökumppanit järjestivät Kukan päivänä Liikuta minua -tapahtuman, jonka tarkoitus oli tarjota varkautelaisille kohtaamispaikka liikunnan ja mukavan yhdessäolon merkeissä.

Tapahtumassa olivat paikalla Hyvinvointiankkurin työntekijät. Päivän aikana oli mahdollisuus heittää saapasta, pelata boccia tai fribeegolfia (yhden korin taktiikalla) sekä kokeilla kickbikea. Liikunnanohjaaja Else Lehtonen ohjasi puistojumppaa.

Päijät-Hämeen vapaaehtoistoiminnan verkosto ja Lahden kaupungin liikuntapalvelut järjestivät 13.5. Lahden torilla tanssillisen tapahtuman, jossa oli luvassa senioritanssia, easyBailatinoa sekä tanssia ja laulua Jyrki Nurmisen ja Jan Dubrowolskin tahdeissa.

Radio voima oli paikalla. Katso video täältä.


Kampanjatapahtuman mukaisesti liikuttiin myös Kukan päivän jälkeen 

 

Kukan päivänä Lapuan Vammaisneuvosto järjesti Esteettömyyspäivän Lapualla, jolloin kaupungin päättäjillä ja virkamiehillä oli mahdollisuus koettaa pyörätuolilla ja rollaattorilla liikkumista. Tapahtumassa oli myös erilaisia laseja käytössä, eli sai koettaa, millaista on liikkua näkövammaisena.Tapahtumasta mainittiin lyhyesti Ilkassa, josta lisää täällä.


Pirkkalan Valikko-verkosto puolestaan järjesti Liikuta minua -tapahtuman, jossa ohjelmassa oli liikuntaa ja yhdessäoloa, makkaranpaistoa sekä musiikkia. Senioritalo Pihlajamäen ympäristössä järjestetty tapahtuma oli erittäin onnistunut.

− Pirkkalan yläasteen tyttöjen liikuntaryhmä oli apuna ulkoiluttamassa ryhmäkodin asukkaita. Osanottajia oli noin 50, sekä senioritalon asukkaita että ulkopuolista väkeä, sanoo palveluohjaaja Päivi Kemppainen


Järvenpäässä Liikuta minua -tapahtuma on jo perinne. Kuva: Krista Maarajärvi/Setlementti Louhela
Järvenpäässä oltiin myös mukana Liikuta minua -kampanjassa, joskin vasta 18.5. Keski-Uudenmaan Yhdistysverkosto, Setlementti Louhela, Järvenpään seurakunta ja Järvenpään kaupunki yhteistyökumppaneinaan laajempi verkosto järjestivät Järvenpään Rantapuiston Liikuta minua -tapahtuman, jossa osallistujia oli aiempia vuosia huomattavasti vähemmän - kuitenkin n. 200.

− Kyseistä tapahtumaa on järjestetty jo useamman vuoden ajan, ja ilmapiiri on aina tapahtumassa äärimmäisen lämmin, kertoo Soile-Maria Linnemäki.


Kuva: Krista Maarajärvi/Setlementti Louhela


Myös Oulunsalossa järjestettin Liikuta minua -tapahtuma, josta lisää Rantalakeus-lehden jutusta täällä.

perjantai 6. toukokuuta 2016

Vapaaehtoisuus on timanttia toimintaa


Mistä tiedämme, että vapaaehtoistoiminta on timanttia?

Olen hiljattain saanut valmiiksi vuoden 2015 vuosikertomuksen ja voin ilolla todeta, että jälleen vapaaehtoistoiminta on ollut voimissaan. Vuonna 2015 Setlementti Louhelassa tehtiin 34 uutta vapaaehtoissopimusta, ja listoillamme on tällä hetkellä yli 140 vapaaehtoista. Viime vuoden aikana he tekivät liki 1500 eri tehtävää, varovaisesti arvioiden lähes 3800 työtuntia.

Tilastot ja numerot ovat tärkeitä erityisesti toiminnan rahoittajien näkökulmasta. Mutta kertovatko nämä luvut siitä, mikä merkitys toiminnalla on vapaaehtoiselle tai avuntarvitsijalle? Mitä numerot ja tilastot kertovat vapaaehtoistoiminnan todellisista tuloksista ja vaikutuksista?

Louhelassa on ollut usean vuoden ajan käytössä sosiaalisten tulosten ja vaikutusten arviointimenetelmä. Olemme pyrkineet tekemään näkyväksi sitä, mitä mm. vapaaehtoistoimintaan osallistuminen merkitsee vapaaehtoiselle erilaisilla laadullisilla ja määrällisillä mittareilla. Määrälliset mittarit ovat yleensä väittämiä, joissa vastausasteikkona Louhelassa käytetään täysin samaa mieltä, osittain samaa mieltä, osittain eri mieltä tai täysin eri mieltä. Laadulliset mittarit ovat kysymyksiä, joissa vastaajaa pyydetään kertomaan esimerkki mitattavan asian toteutumisesta.

Mitkä sitten ovat vapaaehtoistoimijan näkökulmasta tavoiteltavia tuloksia ja vaikutuksia? Pelkkä auttamisen halu ei välttämättä riitä syyksi ihmisen haluun sitoutua vapaaehtoistoimintaan, vaan toiminnalla tulee olla muitakin hyötyjä. Päätimme asettaa tavoitteeksi, että Louhelan vapaaehtoisena toimiminen vahvistaa vapaaehtoisen osallisuutta ja toimintakykyä. Tavoitteen toteutumista mittasimme useammalla eri kysymyksellä. Keskeisimmät tulokset olivat, että 85,7 % kyselyyn vastanneista oli täysin tai osittain samaa mieltä väittämän ”Vapaaehtoisena toimiminen on edistänyt omaa hyvinvointiani” kanssa. Vastaajista 95,2 % koki, että vapaaehtoisena toimiminen antaa heille mahdollisuuden käyttää omaa osaamistaan hyödyksi ja 90,5 % koki oppineensa uusia asioita vapaaehtoisena. Kaikki vastaajat olivat täysin tai osittain samaa mieltä siitä, että yhteistyö ammattihenkilöstön ja vapaaehtoisten välillä on sujuvaa.

Vapaaehtoisten omat kuvaukset siitä, mitä hyötyä tai merkitystä omaan elämään vapaaehtoistoiminta antaa, ovat valaisevia. Vapaaehtoistoimintaan osallistumien tuottaa monenlaisia hyötyjä. Toiminnan kautta vapaaehtoinen voi saada kokemuksen omasta tarpeellisuudestaan ja saada rytmiä arkeen:

Vapaaehtoisena toimiminen on antanut minulle tunteen, että minua tarvitaan ja hyvää mieltä sitä kautta.”

Koska en ole enää työelämässä, se tuo mm. säännöllisyyttä arkeen, muiden asioiden kautta harrastusten lisäksi, hyviä, mukavia ihmissuhteita ja iloa antamisesta ja saamisesta, vuorovaikutuksessa erilaisten ja eri-ikäisten ihmisten kanssa.

Vapaaehtoinen voi hyödyntää omaa osaamistaan ja oppia uutta sekä hyötyä myös ammatillisesti:

Voin saada vapaaehtoistyöstä vapaavalinnaisten opintopisteitä koulustani, jos haluan. Vapaaehtoistyöhön tuleminen on muutenkin hyödyttänyt opintojani sekä ammatillista kasvuani. Olen tutustunut vapaaehtoistyöhön ja huomannut miten paljon on olemassa oikeasti hyviä ihmisiä. Olen tavannut paljon uusia ihmisiä.

Olen päässyt käyttämään taitojani, joita en muuten käyttäisi mihinkään. Olen suomen kielen kerhon opettaja.”

Itseäni ajatellen olen saanut käyttää taipumuksiani, kykyjäni, koulutustaustaani ja työelämän kokemustani. Ja ainahan oppii uutta vapaaehtoistehtävien myötä.”

Vapaaehtoinen saa myös iloa, onnistumisen kokemuksia sekä aitoja ystävyyssuhteita:

Olen saanut tutustua ihanaan ikäihmiseen. Olen saanut häneltä monta hyvää vihjettä=neuvoa - saanut tietoa elämästä 1940-luvulla. Ruusuja, kun olen saanut tutustua ihanaan 88-vuotiaaseen ihmiseen ja saanut todella hyvän ja rakkaan ystävän. Kiitos! :)

Olen tavannut ikäihmistä ystäväsopimuksella. Ekoilla tapaamisilla hän puhui yhtä soittoa, oli surullisen oloinen eikä kiinnittänyt minuun erityistä huomiota. Ihan kuin häntä ei olisi kuunneltu pitkään aikaan. Jonkin aikaa tapailtuamme, ensimmäisen ulkoilun jälkeen hän ikään kuin heräsi eloon. Ilo paistoi kasvoilta ja hän alkoi kyselemään minusta. Keitimme teetä ja söimme kääretorttua ulkoilun kunniaksi. Hän oli ihan kuin eri ihminen. Saan valtavasti iloa kun näen, miten iso merkitys tapaamisilla on hänelle.

Vaikka tässä esimerkissä tulokset osoittavat, että olemme onnistuneet tavoitteiden saavuttamisessa hyvin, löytyy aina myös kehittämisen paikkoja. Arviointitiedon kerääminen on toisinaan työlästä ja aikaa vievää, mutta ilman arviointia ei voida tietää miten toiminnassa on onnistuttu ja missä asioissa sitä tulee kehittää edelleen. Haasteellista tulosten ja vaikutusten arvioinnissa on luoda oikeanlaiset mittarit ja arviointikysymykset. Arviointi on mielestäni tärkeä toiminnan johtamisen työkalu. Arviointi on myös jatkuvaa, esimerkiksi tässä kirjoituksessa olevat tulokset on käyty yhdessä vapaaehtoisten kanssa läpi sekä asetettu yhdessä heidän kanssaan seuraavan arviointikierroksen tavoitteet ja mittarit.

Louhelan vapaaehtoista apua saaneiden kohdalla arvioidaan myös toiminnan tuloksia ja vaikutuksia. Tulokset ovat olleet myös niissä yli tavoitetason. Mutta se on sitten jo toisen kirjoituksen aihe.



Pirjo Heikkilä
kehittämispäällikkö
Setlementti Louhela ry 

Kirjoittaja opiskelee parhaillaan Humanistisen ammattikorkeakoulun avoimessa ammattikorkeakoulussa vapaaehtoistoiminnan johtamista



maanantai 11. huhtikuuta 2016

Vapaaehtoisuus on timanttia toimintaa




Kuvat ja mielikuvat kansainvälisessä vapaaehtoistyössä

Miten valokuva vaikuttaa? Tätä on pohdittu tänä vuonna niin poliittisen valokuvan festivaalilla kuin myös järjestömme toiminnassa. Kansainvälinen vapaaehtoistyö ry lähettää vuosittain maailmalle yli sata vapaaehtoista, joista noin 35 menee globaaliin etelään, eli Afrikkaan, Latinalaiseen Amerikkaan tai Etelä- ja Kaakkois-Aasiaan.

Globaalit valtasuhteet vaikuttavat usein huomaamattamme mielikuviimme ja sen vuoksi vapaaehtoistyön merkityksen ja oman toiminnan pohtiminen on globaaliin etelään suuntautuvassa vapaaehtoistyössä erityisen tärkeää. Pohdimme tätä järjestönä niin omassa viestinnässämme kuin siinä miten ohjeistamme maailmalle lähteviä vapaaehtoisia. Millaista viestiä välitän maailmalle ja lähipiirilleni uudesta ympäristöstä ja kohdemaan ihmisistä? Millaista viestiä me järjestönä välitämme vapaaehtoistyöstä kiinnostuneille nuorille ja aikuisille? Onko viestissämme passiivisia afrikkalaisia, jotka tarvitsevat parempaa elämää varten länsimaalaisen apua vai ilmentääkö sanomamme tasa-arvoa, yhteistä toiminnallisuutta ja vuorovaikutuksellista oppimista?

Pelkästään valokuvilla on valtava vaikutus ihmisten mielikuviin ja asenteisiin globaalin etelän ihmisiä kohtaan. Aihe on tullut erityisen ajankohtaiseksi sosiaalisen median käytön myötä, sillä kuvat ovat lyhyessä ajassa muuttuneet yksityisistä julkisiksi ja viestintä myös paljon aiempaa visuaalisemmaksi. Valokuvat voivat kasvattaa stereotypioita ja lisätä ”me” ja ”he” -ajattelua. Toisaalta tasa-arvoa ilmentävät kuvat ja asiayhteyden esille tuominen voivat edesauttaa lisäämään ymmärrystä ja tuomaan esille maailman moninaisuutta. Kuvan viesti riippuu aina kuitenkin kertojasta ja kertojan siihen valitsemasta näkökulmasta. Valokuvauksessa pätevät myös eettisen toiminnan säännöt, erityisesti lasten kohdalla. Näistä listauksia on tehnyt niin Unicef kuin Kehys ry. (Kehys ry:n ”Kuvien ja viestien käyttöopasta” käytämme paljon valmennuksissamme). Kaiken keskiössä tulisi olla kuitenkin molemminpuolinen kunnioitus ja yhteistyö, eikä auttaja-autettava-näkökulma.

Hieman eri näkökulmasta katsottuna aihe on tullut myös entistä ajankohtaisemmaksi kehitysyhteistyöhön kohdistettujen leikkausten myötä. Nyt monet järjestöt joutuvat toimimaan lahjoittajien tai yritysyhteistyön ehdoilla, jolloin pyritään usein tunteisiin vetoamiseen rahahanojen avaamiseksi. Kansalaisjärjestöjä ohjaavat kuitenkin aatteet, ideologia ja vahva eettinen toiminta, jota yritysmaailman lakien ei tulisi hallita. Ideologinen ajattelu ja aatteellinen toiminta ei tämän hetkisessä yhteiskunnallisessa keskustelussa tunnu olevan kaikista arvostetuimmassa asemassa, mutta samalla juuri hyväntekeväisyyteen vetoaminen on taloudellisen ahdingon vuoksi kasvussa.

Hyväntekeväisyydestä puhumisessa ja tunteisiin vetoamisessa on se perustavanlaatuinen ongelma, että niissä jatketaan usein haitallisesti vaikuttavien mielikuvien välittämistä. Tästä on esimerkkinä vuonna 2014 uusittu Band Aid 30, jossa edelleen uskotellaan, että afrikkalaiset eivät tietäisi joulun olemassaolosta. Toisaalta taas tälle vastineenakin voi pitää Africa for Norway -kappaletta tai Tanskan Nenäpäivän Adopt-a-Dane-videota, jotka kyseenalaistavat positiivisesti stereotypioita perinteisestä auttaja-autettava-suhteesta.

Palatakseni kansainväliseen vapaaehtoistyöhön ja mielikuvien vaikutuksiin. Päätöstä vapaaehtoistyöhön lähtemisestä ei tulisi tehdä tunteiden pohjalta, vaan se tulisi perustella paikkansapitävällä tiedolla. Itse ajattelen, että sen lisäksi että tehtävämme on varmistaa toimivamme paikallisyhteisöjen tarpeet etusijalle laittavien luotettavien yhteistyökumppaneiden kanssa ja jatkuvasti arvioida toiminnan laatua ja vaikutusta, niin tärkein tehtävämme täällä Suomessa on jakaa vapaaehtoisille realistista tietoa, jonka pohjalta he voivat tehdä päätöksensä vapaaehtoistyöhön lähtemisestä. Useimmille kokemus on elämää mullistava ja kullekin ainutlaatuinen, mutta ihan putkeen kaikki ei aina mene, eikä maailmakaan tule kerralla pelastettua. Tämänkin heille kerromme jo valmennuksessa, mutta usein se pitää kuitenkin itse kokea. Ja hyvä niin, sillä se on osa oppimiskokemusta.

Lopuksi haluan kajauttaa ylistyshuudon mahtaville vapaaehtoisillemme, jotka osallistuvat innolla (ja vastuullisesti) niin Suomessa kuin ulkomailla. He haastattelevat, valmentavat, arvioivat, kokkaavat, ideoivat, raportoivat, antavat asiantuntijuutensa ja aikansa sekä välittävät toimintamme laadun kehittämisestä. Se antaa toivoa! Pystymme pienessä järjestössämme tekemään paljon, vaikka työntekijöitä on vain vähän. Tässä alla on yksi esimerkki vapaaehtoistemme sitoutumisesta vastuulliseen viestintään ja sen vaikutuksien käsittelemiseen. Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita!

Vastuullisen viestinnän ilta 26.4.2016 klo 18−20 Rauhanasemalla

KVT:n vastuullisen viestinnän illassa pohdimme, millaisin kuvin ja sanoin välitämme vapaaehtoiskokemuksiamme sosiaalisessa mediassa. Vapaaehtoistyötä tehdään paikallisen yhteisön ehdoilla, mutta välittyykö ideologia blogeissamme ja jakamissamme kuvissa? Kuvaammeko huomaamattamme itsemme seikkailijoina, auttajina tai opettajina? Työpajassa keskustelemme vapaaehtoistyöhön liittyvistä valtasuhteista, valokuvan näkökulmaisuudesta sekä kuvan ja tekstin yhdistämisestä.

Työpajan ohjaavat KVT:n vapaaehtoiset, valokuvaaja Laura Martikainen ja taidekasvattaja Laura Laitinen, jotka ovat osallistuneet SCI:n Picturing the Global South -koulutukseen syksyllä 2015. Lisätiedot ja ennakkoilmoittautuminen tiistaihin 22.4. mennessä: laura.laitinen(at)kvtfinland.org. Lisätietoja saa myös Facebook-tapahtumasta.

Meri Paunonen, järjestökoordinaattori, Kansainvälinen vapaaehtoistyö ry (KVT). KVT on rauhanjärjestö, joka rakentaa vapaaehtoistyöllä parempaa maailmaa. 


Kirjoittaja opiskelee parhaillaan Humanistisen ammattikorkeakoulun avoimessa ammattikorkeakoulussa vapaaehtoistoiminnan johtamista