torstai 31. toukokuuta 2012

Joukkoistamisesta ja käännöskukkasista

Joukkoistaminen, talkoistaminen, parveistaminen, joukkoäly, parviäly ja niin edelleen. Kulunutta sananlaskua mukaillen: puolitutulla lapsella on monta nimeä. Puolitutulla, sillä joukkoistaminen terminä on vasta pesiytymässä suomen kieleen.

Sana joukkoistaminen voi laittaa aiheesta tietämättömän ymmälle. Kansalaisareenan blogillakin aiemmin ilmestynyt teksti nostatti tunteita Sharewood.org-verkkosivuston uutispalstalla. Joukkoistaminen käsitteenä koettiin outona sanahirviönä.

On ymmärrettävää, että uusi termi aiheuttaa ihmetystä. Varsinkin kun se väännellään englannista melko leväperäisesti härmän kielelle.

Vastaavanlaiset käsitekummallisuudet ovat olennainen osa kielen kehittymistä. Yleensä omituisuudet haihtuvat ajan kanssa kielestä pois ja korvautuvat järkevämmillä sanoilla. Harva syö kuppikakkua tai hahmottaa spatiaalisesti.

Jotkut kummallisuudet kuitenkin vakiintuvat käyttöön vaikka ne tuntuvat pienen pohdinnan jälkeen älyttömiltä. Esimerkiksi koirarotu english bulldog on jostain syystä risteytetty suomen ja englannin sekamelskaksi, englanninbulldogiksi?

Joukkoistamisesta näyttää myös tulevan vakiintunut käännöskukkanen. Kun Helsingin Sanomat kirjoittaa joukkoistamisesta ja käyttää sitä myös toimitustyössään, voidaan todeta että käsite on lyöty lukkoon. Ainakin toistaiseksi.

Tero/Kansalaisareena

tiistai 8. toukokuuta 2012

Joukkoistaminen yleistyy poliittisessa päätöksenteossa

Fanit suunnittelevat tulevan elokuvan digiefektejä. Kuluttajat osallistuvat tuotekehittelyyn ja asukkaat kaupunkisuunnitteluun Internetin välityksellä. Kyseessä on joukkoistamisen ilmiö eli crowdsourcing.

Joukkoistamisessa tehtäviä suoritetaan joukkoälyn voimin. Toimeenpaneva taho määrittelee tehtävän, jota netinkäyttäjät ratkovat jakamalla tietojaan, taitojaan ja kokemuksiaan.

Joukkoistaminen on leviämässä myös poliittiseen päätöksentekoon. Esimerkiksi Islannissa joukko kansalaisia otettiin mukaan työryhmään, jonka tehtävänä oli uudistaa perustuslakia. Mukana olleet saivat kommentoida perustuslain versioluonnoksia muun muassa Facebookin ja Twitterin välityksellä.

Filosofian lisensiaatti Tanja Aitamurto on tarkastellut joukkoistamisen ilmiötä ja tehnyt eduskunnan tulevaisuusvaliokunnalle selvityksen sen mahdollisuuksista demokraattisissa prosesseissa.

Katso Aitamurron video Islannin tapauksesta!

Lue selvitys!

torstai 3. toukokuuta 2012

Vapaaehtoistyön monet kasvot

Puhuttaessa vapaaehtoistyöstä, mielikuvaksi nousee työleirit eri puolilla maailmaa sekä erilaiset yhdystoiminnat kuten SPR:n ystävätoiminta. Itse olen jo useamman vuoden ollut kannattajajäsenenä sekä Amnesty Internationalissa että Turttle Watch ry:ssä. joten tämä oli luonnollinen seuraava askel minulle aloitta myös jonkin konkreettisen teon. Mutta miten vapaaehtoistyö määritellään?

Vapaaehtoistyö on yksittäisten ihmisten tai yhteisöjen hyväksi tehtyä toimintaa, josta ei makseta rahallista vastiketta eli palkkaa. Sitä tehdään omasta vapaasta tahdosta, ilman pakkoa. Vapaaehtoistoiminnaksi ei myöskään lasketa toimintaa, jota pidetään velvollisuutena perhettä tai sukua kohtaan. (lähde wikipedia)
Itselleni vapaaehtoistyö on muutakin: oman tietotaidon hyödyntäminen toisten hyväksi. Olen aloittanut eWorking työssä ja koulutuksessa erikoistumisopinnot tämän vuoden alussa ja KansalaisAreena tarjoaa minulla loistavan tilaisuuden käyttää oppimaani heidän edukseen. Näin tietoni ei pysy hiljaisena voimavarana vaan se hyödynnetään parhaalla mahdollisella tavalla: toisten hyväksi heidän omilla ehdoillaan.

Odotan innolla, mitä kaikkea yhteinen taipaleeni KansalaisAreenan kanssa tuo tullessaan!

Terveisin,
Heli, Kansalaisareenan vapaaehtoinen