maanantai 3. syyskuuta 2012

Ajatuksia yrittäjyydestä ja työnteosta tulevaisuuden näkökulmasta – ja miten vapaaehtoistyö liittyy siihenEtätyöt, yrittäjyys, kahvinkeittäjärobotit… Millaisena tulevaisuuden työelämä näyttäytyy meille? Sitä emme voi vielä tietää, mutta voimme spekuloida tulevaa. 

Kun industrialismi eli teollistuminen alkoi Euroopassa 1700-luvulla, muuttui työelämä rajusti. Koneet korvasivat ihmisen ja työnteko helpottui, mutta samalla työn määrä väheni. Nykyään puhutaan paljon tietoyhteiskunnasta ja kuinka tietotekniikka helpottaa työelämää.

Tietotekniikalla tulee varmasti olemaan yhä suurempi merkitys tulevaisuuden työelämässä. Moderni yhteiskunta on riippuvainen yhteydenpitoa helpottavasta viestintätekniikasta. Ja yhteydenpito on tärkeää työelämässä, sillä kansainvälistyminen alkaa olla väistämättä lähes jokaiselle yritykselle ajankohtaista.Yhteiskunta tukee pk-yrityksiä ja yrittäjyyttä esimerkiksi starttirahojen avulla. Yhteiskunnalle on tärkeää saada uusia yrittäjiä, sillä julkisen sektorin resurssit eivät riitä kaikkien palvelujen tuottamiseen. Siksi julkisten palveluiden yksityistäminen on jo nykypäivää ja jatkossakin se tulee vain lisääntymään. 

Mikä sitten on vapaaehtoistyön asema tulevaisuudessa? 

Kolmannen sektorin merkitys tulee tulevaisuudessa lisääntymään ja siinä samassa vapaaehtoistyönkin. Koska resurssit eivät riitä kaikkien palveluiden tuottamiseen, on vapaaehtoistyön tultava viimeistään tässä vaiheessa enemmän esiin. 

Onkin tärkeää, että uusia vapaaehtoisia saadaan koko ajan lisää. Niinhän se menee, että mitä toiselle teet, sen itsellesi saat. Jokainen on varmasti saanut apua jossain elämänvaiheessa kolmannen sektorin järjestöiltä. 

Ryhtymällä vapaaehtoiseksi ei menetä mitään. Vaikka aikakin olisi kortilla, ei vapaaehtoisena toimiminen tarkoita kokopäivätyötä. Sitä voi tehdä sen verran kuin ehtii. Allekirjoittanut itse toimii monissa järjestöissä: joissakin aktiivisesti, joissakin vähemmän aktiivisesti. 

Toimin esimerkiksi Planilla verkkoaktivistina - kuten Kansalaisareenassakin. Käännän kummilasten kirjoittamia kirjeitä englannista suomeksi ja toisinpäin oman aikani mukaan. Ei ole mitään tiettyä määrää, minkä verran pitäisi saada kirjeitä kuukaudessa käännettyä vaan teen sitä niin paljon kuin suinkin ehdin.

Uskon, että vapaaehtoistyön merkitys kasvaa huomattavasti tulevaisuudessa ja jokainen voi osaltaan vaikuttaa siihen, millaisena tulevaisuus meille näyttäytyy. Meri, Kansalaisareenan vapaaehtoinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti