torstai 20. helmikuuta 2014

VAPAAEHTOISJOHTAMISEN ARKEA: Ammattilainen vapaaehtoisena



Sama lääkäri, joka päivällä ottaa vastaan potilaita terveyskeskuksessa, ohjaa illalla odottajien perhevalmennusta omalla vapaa-ajallaan, ilman palkkaa. Sama lastentarhanopettaja, joka ammatikseen työskentelee päiväkodissa, ohjaa hoitovapaalla ollessaan kotona olevien vanhempien perhekahvilaa vapaaehtoisena, ilman palkkaa. Sama sairaanhoitaja, joka on 40 vuotta työskennellyt sairaalassa palkkatöissä, matkustaa eläkkeelle jäätyään Aasiaan ja hoitaa siellä maanjäristyksessä loukkaantuneita, vapaaehtoisesti, ilman palkkaa.

Vapaaehtoisten joukossa on runsaasti ihmisiä, jotka työskentelevät vapaaehtoisena tehden työtä, joka liippaa läheltä heidän omaa palkkatyötään. Kukaan ei pakota heitä työskentelemään ilman palkkaa. Eikä kukaan voi heitä estää tekemästä työtä ilman palkkaa.

Monet heräävät oman työn tai kokemuksen kautta huomaamaan, että järjestelmässä on vapaaehtoisen mentävä aukko. Palkkatyössä työskennellessä on toimittava sääntöjen mukaan, noudatettava aikatauluja ja resursseja. Palkkatyössä sairaanhoitajalla ei kenties ole mahdollisuuksia keskustella asiakkaansa kanssa niin pitkään kuin sairaanhoitaja haluaisi. Vapaaehtoisena siihen on mahdollisuus. Tosin silloin asiakas ei ole enää asiakas vaan esimerkiksi tuettava. Myös oma kokemus siitä, että jotakin palvelua ei ole saatavilla, voi rohkaista ammattilaista muuttamaan tilannetta ja lähtemään vapaaehtoisesti, omalla vapaa-ajalla, korjaamaan tilannetta.

Vapaaehtoiset ovat aina vapaaehtoisia, taustasta tai koulutuksesta riippumatta. Yleensä heiltä ei edellytetä ammattimaista koulutusta tehtävään. Mutta entäpä jos on jo valmiiksi ammattilainen: opiskellut ensin monta vuotta ja toiminut sen jälkeen useita vuosia työelämässä. Eikö ole silloin reilua tarjota ammattilaiselle hänen osaamistaan vaativia tehtäviä – siis jos hän sellaisia haluaa.

Kaikki lääkärit eivät halua olla lääkäreitä vapaa-ajallaan. Eivätkä kaikki lastentarhanopettajat kaipaa palosammuttimien kokoisten seuraan enää työpäivän jälkeen. Voi olla, että psykologin mieluisin vapaaehtoistehtävä on keittää litrakaupalla hernerokkaa partioleirillä. Ja toimittaja ehkä haluaa toimia mieluiten lipaskerääjänä tai lumenluojana.

Vapaaehtoistyöntekijän näkökulmasta vapaaehtoistyön parhaita puolia on valinnan vapaus. Jokainen saa tehdä juuri sitä, mistä eniten pitää ja mikä antaa parasta sisältöä juuri sen hetkiseen elämäntilanteeseen. Vapaaehtoistyön voi lopettaa silloin, kun ei enää jaksa tai halua jatkaa tehtävässä. 

Toisaalta vapaaehtoisen ammattilaisen haasteena saattaa olla, kuinka pysyä lestissään vapaaehtoistehtävässään, ettei ota liian suurta vastuuta tai työtaakkaa tehtävässään ja puutu sellaisiin asioihin, jotka on selkeästi määritelty palkatuille työntekijöille kuuluviksi.

Koulutetuilla ammattilaisilla on varmasti vielä paljon annettavaa kolmannelle sektorille. Kysymys kuuluukin, osataanko ammattilaisille tarjota heidän osaamistaan vastaavia vapaaehtoistehtäviä?

Raisa Ojaluoto

5 kommenttia:

  1. Hyvin huomioitu, että ammattilaistaustaiselta vapaaehtoiselta kannatta kysyä mitä hän haluaa tehdä ja mitä hän missään nimessä ei halua tehdä. Toisaalta osa voi haluta tehdä vapaaehtoisesti oman alansa töitä, kun voi tehdä sen luovemmin.
    Maailmalla näistä ammattilaisista vapaaehtoistehtävissä käytetään skills based volunteer -termiä ja aiheesta löytyy hyviä perehdytyssivuja:
    http://www.readinessroadmap.org/ vankka paketti ammattilaisvapaaehtoisten rekrytointiin ja miten heidän tehtävänsä kannattaa valmistella.
    Mikrovapaaehtoistehtävistä ammattilaisille:
    http://knowhownonprofit.org/how-to/how-to-create-a-microvolunteering-opportunity-atractive-to-skilled-professional-volunteers

    VastaaPoista
  2. Olisihan se hölmöä mitenkään vähentää tai piilottaa vapaaehtoisten upeaa ammattiosaamista tai erityistaitoja varsinkin kun ollaan ihmisten kanssa tekemisissä ja pelastetaan esim henkiä, samoin kulttuurivapaaehtoistyössä. Kulttuuriluotsit ovat usein niin osaavaa sakkia, että innostuneina houkuttelevat luotsattavia uusiin kokemuksiin ja osaavat vaivihkaa kertoa ihan täsmävinkkejä. Mukaan voi tietysti tulla vaikka ei olisikaan mitään ennakko-osaamista, taide&kulttuuri ovat aina niin erilailla vaikuttavia, mahdollistavat luontaisesti vapaan tulokulman, josta vapaaehtoistyössä on nimenomaan kyse. Vaikka sovituista säännöistä pidetäänkin kiinni, perustana on aina oma persoonallinen tapa luotsata. Oma kiinnostus ja into riittää, tavallisen ihmisen taidot ovat nokko eikä oppimien lopu ikinä.

    VastaaPoista
  3. Mielenkiintoinen ja omaan elämäntilanteeseeni sopiva kirjoitus Raisalta.
    Olen erään yhdistyksen jäsen jossa on useita eri ammattikuntiin kuuluvia henkilöitä. Ajatuksemme olisi aloittaa toimintaa jossa mm. lääkäri, sielunhoitoterapeutti, rakennusinsinööri, talousneuvoja ym. voisivat auttaa ihmisiä maksuttomasti heidän elämäntilanteissaan. Olemme pohtineet asian mahdollisuutta/mahdottomuutta. Hyvät neuvot olisivat nyt kultaakin kalliimpia! Kuinka pääsemme alkuun ja mitä asioita pitäisi huomioida?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuli mieleen ainakin Paperittomien klinikka Helsingissä, jossa lääkärit ja sairaanhoitajat tekevät työtä vapaaehtoisesti. Kenties sieltä voisi kysellä vinkkejä ja neuvoja. Tässä linkki yhteen lehtijuttuun Paperittomien klinikasta:
      http://yle.fi/uutiset/paperittomien_klinikalla_potilaita_viikoittain_-_klinikalle_on_selkea_tarve/6737311

      Poista