maanantai 1. helmikuuta 2016

Vapaaehtoisuus on timanttia toimintaa


Työttömälle oikeus vapaaehtoistyöhön tuo uusia mahdollisuuksia

Saako työtön tehdä vapaaehtoistyötä? Kysymys on ollut viime vuosina esillä eri medioissa. Runsaasta keskustelusta huolimatta selvät vastaukset ovat kiven alla. Pikainen kyselykierros omassa tuttavapiirissäni paljastaa, että asiasta ollaan yleisesti epätietoisia ja ajatellaan, että työttömän on parasta olla varmuuden vuoksi hiljaa tekemästään vapaaehtoistyöstä, jottei menettäisi työttömyyskorvaustaan. Näen itsekin parhaaksi kirjoittaa nimimerkillä.

Työ- ja elinkeinoministeriö tosin helpotti työttömien mahdollisuutta tehdä yleishyödyllisiä talkoo- ja vapaaehtoistöitä vuonna 2013. Periaatteena on se, että vapaaehtoistoiminta ei saa viedä aikaa työttömän päätoimelta – työnhaulta. Yleishyödyllistä vapaaehtoistyötä saa useimmissa tapauksissa tehdä, kunhan pysyy työmarkkinoiden saavutettavana, eikä siis sitoudu vapaaehtoistyöhön palkkatyönomaisesti. Mutta viime kädessä päätöksen kustakin tapauksesta tekee asiaa käsittelevä viranomainen TE-toimistossa. Selkeitä rajoja, kuten sallittuja tuntimääriä, ei ole annettu.

Vapaaehtoistyön tekemiselle on edelleen rajoituksia. Sanktioita voi tulla muun muassa silloin, jos vapaaehtoistyötä tekee voittoa tavoittelevassa paikassa, kuten kirpputorilla. Vapaaehtoistyötä esimerkiksi tietyssä järjestössä tehnyt ei voi hakea samaan järjestöön vastaaviin tehtäviin esimerkiksi työkokeiluun ja saada näin korotettua työttömyystukea - onhan hän suostunut tekemään samaa työtä jo ilmaiseksikin ts. harrastusmaisesti. Voittoa tavoittelevissa organisaatioissa pääsee kuitenkin työskentelemään ilmaiseksi erilaisissa työssäoppimisissa, työkokeiluissa, harjoitteluissa ja muissa vastaavissa.

Itse valmistuin filosofian maisteriksi kulttuurintutkimuksen alalta reilu vuosi sitten ja olen nyt korkeasti koulutettu työtön, jolla on melko vähän työkokemusta omalta alalta. Niitä ensimmäisiä työpaikkoja on vaikea saada, kun työkokemusta vastaavista tehtävistä on vain vähän. Kulttuurialalle on paljon haluajia. Sen vuoksi alalla ovat yleisiä kaikenlaiset ilmaisen työn muodot, kuten opiskelijoiden palkattomat harjoittelut. Avoimia työpaikkoja on vähän. Eräästäkin työpaikasta, johon taannoin lähetin hakemuksen, tuli kiitos hakemuksestasi -viestin mukana tieto: kyseistä paikkaa tavoitteli 412 hakijaa. Yritäpä siinä sitten loistaa ja erottua joukosta!

Toisinaan synkältä vaikuttavassa työtilanteessa yleishyödylliset yhdistykset ja järjestöt näyttäytyvät positiivisena mahdollisuutena. Ei ole niin, että vapaaehtoistyö vie työttömältä voimat, joita voitaisiin käyttää työnhakuun. Päinvastoin, vapaaehtoistyöstä saa lisää voimia, intoa ja inspiraatiota.

Vapaaehtoistyötä tehdään omasta intohimosta, kansalaisaktiivisuudesta ja motivaatiosta. Itseäni motivoi se, että pääsen tekemään työtä itselleni tärkeiden asioiden eteen. Samalla vapaaehtoistyössä voi vahvistaa omaa osaamistaan työelämässä tarvittavissa käytännön taidoissa. Vapaaehtoistoiminta tarjoaa täytettä lyhyeen CV:hen. Sen kautta voi luoda verkostoja ja harjoittaa sosiaalisia taitoja. Uskon vahvasti, että kaikki tämä parantaa mahdollisuuksia työmarkkinoilla. Pitkäaikainen toimettomuus ei sen sijaan palvele ketään.

Vapaaehtoistoiminnassa voi hioa itsestään esiin uusia puolia. Vapaaehtoisuus on timanttia toimintaa – se voi olla juuri se jokin, mikä saa oman hakemuksen loistamaan ja erottumaan 412 hakemuksen joukosta.

AK

Kirjoittaja on ollut mukana vapaaehtoistoiminnassa muun muassa Amnestyssä (sen, minkä työnhaultaan ehtii). Hän opiskelee Humanistisen ammattikorkeakoulun avoimessa ammattikorkeakoulussa vapaaehtoistoiminnan johtamista (mutta työttömänä luonnollisesti alle 4 opintopistettä kuukaudessa).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti