maanantai 22. huhtikuuta 2013

Kansalaisten teemavuodesta


Kansalaisten teemavuosi etenee! Sen toteutuksessa keskeisenä tahona on The European Year of Citizens Alliance eli EYCA, joka on avoin eurooppalaisten ja kansallisten kansalaisyhteiskunnan järjestöjen verkosto. 

EYCA:n tarkoituksena on hyödyntää Kansalaisten teemavuotta 2013  ja ajaa  laajempaa ymmärrystä aktiivisesta eurooppalaisesta kansalaisuudesta. Se on laatinut EYCA manifestin, joka käännetty usealle eurooppalaiselle kielelle, myös suomeksi.

EYCA:ssa on 60 eurooppalaista jäsentä ja se edustaa yli 3500 eri organisaatiota 50 maassa Euroopassa. EYCA on myös aktiivinen EU:n 28 jäsenmaassa, joissa kansalliset allianssit, National Alliances, vetävät eri tavoin ja toimenpitein mukaan kansallisia ja paikallisia kansalaisyhteiskunnan järjestöjä edistämään aktiivista eurooppalaista kansalaisuutta. EYCA:an liittyneet suomalaiset järjestöt näkyvät tämän blogin lopussa.

EYCA:n tavoitteena on mobilisoida ja koordinoida laajaa kansalaisyhteiskunnan sitoutumista  kansalaisten teemavuoteen. Tarkoitus on käynnistää Euroopan laajuinen keskustelu asioista, jotka liittyvät Euroopan kansalaisten oikeuksien hyödyntämiseen ja hyödyntää kansalaisten osallistumista EU:n demokraattiseen elämään. Vuoden aikana järjestetään keskusteluja, konferensseja, workshoppeja, näyttelyitä yms. paikallisella, kansallisella ja Euroopan tasolla.

EYCA on perustanut myös kolme työryhmää, joissa kansalliset ja eurooppalaiset jäsenet tekevät työtä edistääkseen visiota aktiivisesta eurooppalaista kansalaisuudesta.  Työryhmien tehtävänä on työstää poliittisia suosituksia vuoden loppuun mennessä seuraavien teemojen osalta:

Working Goup 1:
     Relevance of participatory citizenship and civil dialogue in the context of the crisis
Working Group 2:
     Economic, social, political citizenship: a coherent whole
Working Group 3:
     Towards an inclusive citizenship for the European union’s residents

Kussakin työryhmässä on jäsenenä myös yksi suomalaisia kansalaisjärjestöjä edustava henkilö:

Working Goup 1: Eurooppalainen Suomi (Hannu-Pekka Ikäheimo)
Working Group 2: Kansalaisareena (Karita Mod)
Working Group 3: Kansalaisareena (Martin Mäklin)

EYCA:lla on internetissa oma EYCA-sivusto, johon kukin National Alliance saa oman alasivuston ja josta löytyy tietoa myös työryhmien työskentelystä. EYCA on aktiivinen myös sosiaalissa mediassa EYCA Facebookissa. Molempia kannattaa seurata ja osallistua aktiivisesti keskusteluun.

EYCA:an on tähän mennessä liittyneet suomalaiset organisaatiot: 
 


AFS Intercultural Programs Finland ry
Asumispalvelusäätiö ASPA
Itämeren alueen terveet kaupungit ry
Kansalaisareena ry
Eurooppalainen Suomi ry
Förebundet De Utvecklingsstördas Väl
Ihmisoikeusliitto ry
Suomen Kotiseutuliitto ry
Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry
Eurooppanuoret ry            
Pesäpuu ry
Schuman-seura ry
SPF Pension
Väestöliitto ry                    
Suomen Lasten Parlamenttiyhdistys
Suomen Kulttuuriperinnön Säätiö
Kehys ry       
Vailla Vakinaista Asuntoa ry                     

Karita Mod
Kansalaisareenan vapaaehtoinenEi kommentteja:

Lähetä kommentti