tiistai 9. huhtikuuta 2013

Suomi tarvitsee vapaaehtoislain

Työttömien vapaaehtoistyö on ollut vahvasti esillä mediassa viimeisen kuukauden aikana. Muutoksia ohjeistuksiin työttömien vapaaehtoistoiminnasta on tulossa, mutta lainsäädäntö on laajemmankin remontin tarpeessa. Laki on edelleen vapaaehtoistyölle esteitä asettavaa eikä sitä mahdollistavaa.

Suomi tarvitsee vapaaehtoistoiminnalle oman lain. Tarvitsemme yleistä keskustelua ja säännökset siitä, millaisin edellytyksin vapaaehtoistoimintaa Suomessa tehdään. Voit tutustua vapaaehtoistyön lainsäädäntöön liittyviin ongelmiin täällä. Mm. työttömien vapaaehtoistoimintaan liittyvää mediassa käytyä keskustelua on koottu Storify-tarinaksi, jota muokataan keskustelun edetessä.

Pidä vapaaehtoistoiminnan liekkiä yllä jakamalla tarinaa verkostoissasi!

Kansalaisareena

1 kommentti:

 1. Hei!

  Olen seurannut sivusilmällä keskustelua työttömien vapaaehtoistyöstä, ja nyt tässä arkikiireen keskellä halusin muotoilla oman näkemykseni:

  Olen nimittäin aikoinaan, kymmenisen vuotta sitten, ollut lyhyen aikaa työvoimatoimistossa pitkäaikaistyöttömien tiimissä työvoimaneuvojana ja työssäni näin, että nimenomaan vapaaehtoistyötä tekevät (ja omaishoitajat) olivat parhaassa työkunnossa, noin karkeasti sanottuna. (Toki kausaalisuhteet voivat mennä toisinkin päin; mitä pitäisi selvittää….)

  Mielessäni pyörii käytännön työntekijän ja (ainakin silloisen) työvoimahallinnon järjestelmän näkökulmasta ajatus, että eikö ohjeena voisi olla että sen sijaan, että kun työtön työnhakija kertoo työvoimaneuvojalle tekevänsä vapaaehtoistyötä, ei lähetettäisikään kassalle lausuntoa katkaista työttömyysturva samalla kun tehdään työvoimatoimikunnalle selvityspyyntö. Vaan voitaisiin tehdä ainoastaan se selvityspyyntö työvoimatoimikunnalle. Oletuksena olisi, että vapaaehtoistyötä tekevä työtön työnhakija on työmarkkinoiden käytettävissä; mutta silti asian voisi tarkistaa selvityspyynnön avulla (tai jos ihan kunnolla uudistettaisiin: parempi olisi vain pyytää rasti ruutuun, että ”olen työmarkkinoiden käytettävissä tekemästäni vapaaehtoistyötä huolimatta” ja allekirjoitus). Tekeväthän monet työssäkäyvätkin vapaaehtoistyötä ja se on vapaaehtoistyölle ominainen piirre. Pikemminkin yhteiskunnan varojen käytön näkökulmasta, vapaaehtoistyötä tekevä työtön työnhakija pitää itseään ”ilmaiseksi” työkunnossa, kuormittamatta siltä osin työllisyyskursseja ym. Samalla tietenkin pitäisi tehdä työttömälle toisaalta selväksi, ettei tarjotusta työstä tai työllistämiskurssista voi kieltäytyä ilman päivärahan menetystä vetoamalla vapaaehtoistyöhön (tai neuvottelematta, että miten ko. vapaaehtoistyö toimisi työllistämiskurssin tavoitteiden mukaisesti, että jos sen voisi vaikka hyväksyä osaksi kurssia tms.)

  En tiedä onko tästä apua. Ja ehkäpä nämä ajatukset on teillä jo olleet keskustelussa.

  Hyvää kevättä toivottaen,
  Satu Tommola

  VastaaPoista