Työttömien
vapaaehtoistyö on ollut vahvasti esillä mediassa viimeisen kuukauden aikana.
Muutoksia ohjeistuksiin työttömien vapaaehtoistoiminnasta on tulossa, mutta
lainsäädäntö on laajemmankin remontin tarpeessa. Laki on edelleen
vapaaehtoistyölle esteitä asettavaa eikä sitä
mahdollistavaa.
Suomi tarvitsee
vapaaehtoistoiminnalle oman lain. Tarvitsemme yleistä keskustelua ja säännökset
siitä, millaisin edellytyksin vapaaehtoistoimintaa Suomessa tehdään. Voit
tutustua vapaaehtoistyön lainsäädäntöön liittyviin ongelmiin täällä.
Mm. työttömien vapaaehtoistoimintaan liittyvää mediassa käytyä keskustelua on
koottu Storify-tarinaksi, jota muokataan keskustelun
edetessä.
Pidä vapaaehtoistoiminnan liekkiä yllä jakamalla tarinaa verkostoissasi!
Kansalaisareena
Hei!
VastaaPoistaOlen seurannut sivusilmällä keskustelua työttömien vapaaehtoistyöstä, ja nyt tässä arkikiireen keskellä halusin muotoilla oman näkemykseni:
Olen nimittäin aikoinaan, kymmenisen vuotta sitten, ollut lyhyen aikaa työvoimatoimistossa pitkäaikaistyöttömien tiimissä työvoimaneuvojana ja työssäni näin, että nimenomaan vapaaehtoistyötä tekevät (ja omaishoitajat) olivat parhaassa työkunnossa, noin karkeasti sanottuna. (Toki kausaalisuhteet voivat mennä toisinkin päin; mitä pitäisi selvittää….)
Mielessäni pyörii käytännön työntekijän ja (ainakin silloisen) työvoimahallinnon järjestelmän näkökulmasta ajatus, että eikö ohjeena voisi olla että sen sijaan, että kun työtön työnhakija kertoo työvoimaneuvojalle tekevänsä vapaaehtoistyötä, ei lähetettäisikään kassalle lausuntoa katkaista työttömyysturva samalla kun tehdään työvoimatoimikunnalle selvityspyyntö. Vaan voitaisiin tehdä ainoastaan se selvityspyyntö työvoimatoimikunnalle. Oletuksena olisi, että vapaaehtoistyötä tekevä työtön työnhakija on työmarkkinoiden käytettävissä; mutta silti asian voisi tarkistaa selvityspyynnön avulla (tai jos ihan kunnolla uudistettaisiin: parempi olisi vain pyytää rasti ruutuun, että ”olen työmarkkinoiden käytettävissä tekemästäni vapaaehtoistyötä huolimatta” ja allekirjoitus). Tekeväthän monet työssäkäyvätkin vapaaehtoistyötä ja se on vapaaehtoistyölle ominainen piirre. Pikemminkin yhteiskunnan varojen käytön näkökulmasta, vapaaehtoistyötä tekevä työtön työnhakija pitää itseään ”ilmaiseksi” työkunnossa, kuormittamatta siltä osin työllisyyskursseja ym. Samalla tietenkin pitäisi tehdä työttömälle toisaalta selväksi, ettei tarjotusta työstä tai työllistämiskurssista voi kieltäytyä ilman päivärahan menetystä vetoamalla vapaaehtoistyöhön (tai neuvottelematta, että miten ko. vapaaehtoistyö toimisi työllistämiskurssin tavoitteiden mukaisesti, että jos sen voisi vaikka hyväksyä osaksi kurssia tms.)
En tiedä onko tästä apua. Ja ehkäpä nämä ajatukset on teillä jo olleet keskustelussa.
Hyvää kevättä toivottaen,
Satu Tommola