keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Myötävirtaan


Ennen meillä ei ollut sosiaalista mediaa, oli vain sosiaalinen omatunto. Nyt meillä on sosiaalinen media, muttei enää sosiaalista omaatuntoa. Vai onko kuitenkin?

Vapaaehtois- ja vertaistoiminta on tärkeä osa sosiaalista omaatuntoamme. Sitä tekee jo lähes puolet kansalaisista ja tekisi enemmänkin, mikäli joku kysyisi ja auttaisi alkuun. Vapaaehtoistyön ja vertaistoiminnan sosiaalinen ja taloudellinen merkitys on yhteiskunnassamme suuri ja se kasvaa edelleen.

Toiminta kumpuaa ihmisistä ruohonjuuritasolla ja on siten kestävällä pohjalla. Vapaaehtoistoiminnan tarvetta ei voi kyseenalaistaa, eikä sen tyydyttämistä saisi kahlita keinotekoisin rajoituksin. Tällä hetkellä lainsäädäntömme ei tue kunnolla vapaaehtoistoimintaa, minkä lisäksi yhteiskunnassamme on monia vapaaehtoistoiminnan esteitä. Juridisaatio jyllää ja esimerkiksi verotuskäytäntö rajoittaa työttömien vapautta toimia vapaaehtoistyössä. Lainsäädäntö ja ohjaus on saatava edistämään ja kannustamaan vapaaehtois- ja vertaistoimintaa.

Kansalaisareena ry on johtava vapaaehtoistyön edunvalvoja ja verkosto-osaaja, joka ajaa vapaaehtoisten etua ja luo uusia vapaaehtois- ja vertaistoiminnan malleja edistäen vapaaehtoista ja omaehtoista toimintaa, vertaisuutta ja yhteisöllisyyttä. Tämän vuoden aktiviteetit huipentuvat 3.12. Vapaaehtoisten päivään, Vapaaehtoistoiminnan messuihin ja Vuoden vapaaehtoisen valintaan.

Nykyisillä ja ensi vuoden huhtikuussa valittavilla kansanedustajilla on merkittävä rooli vapaaehtoistoiminnan edellytysten parantajana. Kansalaisareena haluaa haastaa Eduskunnan täysimääräisesti tähän työhön. Vallitsevassa taloustaantumassa erityisesti Suomessa olisi tuiki tärkeää kohottaa kansakunnan mielialaa sekä luoda tekemisen meininkiä. Ihmisten toimintakyky, työkyky ja työhyvinvointi ammentavat voimaa vapaaehtois- ja vertaistoiminnasta.

Keskiössä ovat vapaaehtoiset, joiden etua ja jaksamista Kansalaisareena elämäntehtävänään hoitaa yli sektori- ja organisaatiorajojen. Loppua kohti kääntynyt vuosi on yksi virstanpylväs tässä työssä. Tähtäimessä on kansainvälisesti tunnettu Suomi, jossa välittäminen, toisista huolehtiminen, vapaaehtoistoiminta ja vertaistuki ovat korkealla tasolla ja jossa lainsäädäntö ja toimintakäytännöt tukevat kansalaisten keskinäistä omaehtoista toimintaa sekä organisoitua vapaaehtoistyötä.


Markku Vaittinen

Kansalaisareena ry
puheenjohtaja
 


Jokainen päivä on vapaaehtoisten päivä! Joulukuun kolmas vapaaehtoiset ovat kuitenkin erityisessä valokeilassa, koska silloin Suomessa vietetään kansainvälistä vapaaehtoisten päivää. Kansalaisareena julkaisee blogillaan asiantuntijakirjoituksia vapaaehtois- ja kansalaistoimintaan liittyen osana Vapaaehtoisten päivän kampanjaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti