torstai 21. toukokuuta 2015

Liikuta minua -kampanja laittoi ihmisiä liikkeelle osa 2Liikuta minua -kampanjan tapahtumia järjestettiin tänä vuonna useampana eri päivänä ympäri Suomea. Alla lisää tunnelmia tapahtumista.

Caritas Kipparissa oli 7.5. avoimet ovet klo 16–19. Se on Oulun Linnanmaalle vuoden 2014 lopussa avattu kehitysvammaisten palvelukoti. Ohjelmassa oli muun muassa musiikkiesityksiä sekä tiloihin ja ihmisiin tutustumista. (Kuvia ja tietoja päivitetään tarvittaessa myöhemmin)

 
Koivukylän vanhustenkeskuksessa oli liikunnan riemua. Kuva: Heikki Heikurinen.

Vantaan kaupunki/Vanhus- ja vammaispalvelut järjesti Koivukylän vanhustenkeskuksessa 12.5. liikunnallisen iltapäivän ikäihmisille. Neljättä kertaa järjestettävässä tapahtumassa oli tarjolla mukavaa yhdessäoloa, liikuntaa, musiikkia, tanssia ja kahvit. Paikalla oli vieraskirjan mukaan 170 liikkujaa ja liikkumisessa auttavaa työntekijää tai vapaaehtoista.

Musiikista vastasi Korson Pumppuveikot, kahvit tarjoili Rekolan Martat ja tanssittajina toimivat Tanssintaitajat. Tänä vuonna kokeiltiin myös monelle ikäihmisille jotakin uutta: asahia. Asahia kun pystyy harjoittamaan kuka tahansa, iästä tai fyysisestä kunnosta riippumatta. Lisäksi oli tarjolla muun muassa bocciaa, kehon kuntoon liittyviä mittauksia, tutustumista kuntosaliin, sisäcurlingia ja valokuvasuunnistusta.

Tapahtumaamme tuki iso määrä yhdistyksiä ja yrityksiä. Näiden panos on meille tärkeä, jotta saamme ikäihmisille mahdollisimman monipuolisen ja onnistuneen tapahtuman, kertoo Liikuta minua -tapahtuman Vantaalle tuonut vapaaehtoistoiminnan ohjaaja Tuija Heikkinen Vantaan vanhusten avopalveluista.
 
Kuva: Heikki Heikurinen.


Tapahtumassa kootuissa palautelapuissa luki muun muassa seuraavia osallistujien kommentteja: "Hienoa nähdä, että tällaisella tapahtumalla voi auttaa ja jakaa hyvää mieltä." (Vastaaja 17 v. ), "Tapahtumia voisi olla useammin." (Vastaaja 77 v.), "Kaikki on mennyt hyvin. Olen virkistynyt, jopa nauranut ääneen! Toivon teille voimia työllenne!" (Vastaaja 88 v.), "Toivoisin samanlaista tulevaisuudessakin." (Vastaaja 68v. ), "Kiitos ihanasta ohjelmasta, aika meni rattoisasti." (Vastaaja 73 v.).


Iloinen ja värikäs kulkue lähdössä Toimelan pihasta.


Tampereen Yhdessä Selviytymisen Tuki YSTI ry:ssä kokoontuu aina tiistaisin ”Tiistaikahvila”, mutta 12.5. teemana oli Liikuta minua -kampanja. Verkon vapaaehtoistoiminnan alla toimivan avoimen, matalan kynnyksen kohtaamispaikan väki (asiakkaat ja vapaaehtoiset) lähti porukalla ulkoilemaan ja kiertämään korttelia värikkäänä Kukan päivän kulkueena, tarkastellen samalla oman asuinalueen ulkoilureittien esteettömyyttä ja turvallisuutta – ajatellen esimerkiksi pyörätuolilla ja rollaattorilla liikkuvia ihmisiä. 

Porukassa oli myös näkövammaisia, joille muun muassa reitin pintamateriaalin selkeys on tärkeää. Osallistujat pukeutuivat Kukan päivän teeman mukaisesti kukkahattuihin ja kirkkaisiin, hassuihin vaatteisiin. Lenkin jälkeen nautittiin yhdessä hyvät kahvit. Seuraavalla viikolla tapaamisesta purettiin huomiot ulkoilureitistä, ja keskusteltiin arjen turvallisuuteen liittyvistä asioista. 

Kulkue kiertämässä korttelia.

Kulkueen tarkoituksena oli tuottaa iloa mahdollisimman monelle vastaantulevalle ja kulkueessa mukana olevalle ihmiselle. Hieman kalseasta säästä huolimatta kulkueeseen osallistui yli 20 vapaaehtoista ja asiakasta Hervannan alueelta. Lenkin aikana kerrattiin aikaisempia tapahtumia ja jaettiin lämpimiä muistoja. Piristävän lenkin jälkeen porukka vielä kokoontui Toimelaan kahvittelemaan ja vaihtamaan kuulumisiaan. Hervannan Sanomat kirjoitti tempauksesta sivulla 9.

Suomi armas synnyinmaa -ulkoilutapahtumassa.

Helsingin Seniorisäätiö järjesti yhteistyössä Helsingin kaupungin Hopeatien palvelutalon ja Pohjois-Haagan palvelukeskuksen kanssa Suomi armas synnyinmaa -ulkoilutapahtuman. Juhlia on vietetty joka vuosi eri teemalla. Tänä vuonna asukkaille sekä muille lähialueen ihmisille tuotiin tervehdys Suomen eri maakunnista, jotta saatiin vastattua monen kaipuuseen omalle kotiseudulleen. Asukkaiden keski-ikä on 86 vuotta. Tapahtumaan tuli osallistujia Antinkodista, Kannelkodista, Pakilakodista, Mariankodista ja Hopeatien palvelutalosta sekä Pohjois-Haagan palvelukeskuksesta.

─ Päivä oli onnistunut, ja pikaisesti laskettuna vapaaehtoisia oli eri tehtävissä ainakin 125 henkeä. Sää hieman söi osallistujamäärää, mutta liikuttaminen toteutui sekä fyysisesti että tunteiden tasolla. Ilman vapaaehtoisten panosta tällaiset tapahtumat eivät onnistuisi, summaa Helsingin Seniorisäätiön vapaaehtoistyön suunnittelija Silva SiponkoskiTyöntekijätkin ylittivät Siponkosken mukaan monella tapaa itsensä. Vapaaehtoistyöhön oli useampi työntekijä kutsunut omia kavereitaan, vanhempiaan ja muita perheenjäseniä.

─ Tätä tilaisuutta rakennettiin rakkaudella. Hyvä viesti kulki suusta suuhun ja voimme olla todella ylpeitä, että toteutimme yhdessä huikean ulkoilutapahtuman.


Myllypuron monipuolisen palvelukeskuksen sisäpihalla järjestettiin 13.5. Liikuta minua -teemapäivä. (Kuvia ja tekstiä päivitetään tarvittaessa myöhemmin)Hyvänmielenosoitus Rewell Centerissä.


Vaasan kaupunki/järjestöt järjestivät 13.5. Rewell Centerissä Hyvänmielenosoituksen esteettömyyden edistämiseksi. Tilaisuus järjestettiin yhteistyössä Vaasan Seudun Yhdistysten, Keikka-avun, ikäneuvoston, kulttuurikeskuksen, Rewell Centerin, eläkeyhdistysten vapaaehtoisten, Vaasan suomalaisen seurakunnan ja Vaasan ammattiopiston lähihoitajaopiskelijoiden kanssa.

Idea lähti siitä, kun vammais- ja esteettömyysasiamies sai tietää, että lähes 3 000 rollaattoria on lainassa kaupungin apuvälinekeskuksesta. Niitä ei kuitenkaan siinä määrin näy keskustassa. Tapahtumalla haluttiin houkutella ja rohkaista apuvälineellä liikkujia muiden joukkoon. Tärkeä syy oli myös tuoda esille ympäristön suunnittelijoille, palvelujen tarjoajille ja tapahtuman tuottajille ne erityistarpeet, jotka tulee huomioida, jotta ikääntyvä väestö uskaltaa ja voi liikkua.

Esteettömyydellä usein ajatellaan tarkoitettavan portaiden tilalla olevia luiskia tai hissejä ja että niitä tarvitsevat vain vammaiset henkilöt. Mutta esteettömyyteen liittyy myös mm. kuulemiseen, näkemiseen ja ymmärtämiseen liittyvät asiat, sanoo kaupungin vammais- ja esteettömyysasiamies Tiina Mäki.

Pöydän takana vasemmalla vammais- ja esteettömyysasiamies Tiina Mäki, sosionomi AMK -harjoittelija Heidi Ojala ja KeikkaApu-projektikoordinaattori Marina Sippus.

Esteettömyyttä kehitetään ja parannetaan Vaasassa tiiviissä yhteistyössä eri vammaisjärjestöjen kanssa. Vaasan vammais- ja ikäneuvoston lisäksi Vaasan Seudun Yhdistyksillä on iso rooli tuoda jäsenistönsä tarpeita esille. Vaasan Seudun Yhdistysten Keikka-aputoiminta mahdollistaa vapaaehtoisen henkilön lähtemään yli 65-vuotiaan mukaan asioille tai harrastuksiin.

─ Ikääntyminen tuo tullessaan myös esteettömyystarpeet. Enää ei voida puhua pienen ryhmän erityistarpeista. Esteettömyyttä tarvitsevat joutuvat tarkistamaan ennen osallistumista tai kauppaan menoa, pääseekö ja mahtuuko esimerkiksi kauppaan rollaattorin kanssa, huomioidaanko palvelussa melutaso, heikentynyt kuulo, näkö tai erilaiset allergiat. Esteettömyydestä on meillä jokaisella tarvetta neljäsosa eliniästämme, Mäki jatkaa.

Hyvänmielenosoitus järjestettiin herättämään kauppiaita, kampaamoja, ravintoloita ja muita palvelutuottajia huomioimaan asiakkaiden muuttuvat tarpeet. Joissain kaupungeissa esteettömyyttä on kartoitettu ja toteutettu esteettömyyskilpailuja yksityisille palveluntuottajille. Vaasan vammaisneuvosto on päättänyt aloittaa tällaisen kartoituksen omien tilojensa lisäksi kaupungin keskustassa sijaitsevissa yksityisissä liikkeissä. Yksityisiin palveluntuottajiin ollaan lähemmin yhteydessä viimeistään syksyllä.

Hyvänmielenosoitus järjestettiin yhtä aikaa Kuorofestivaalien avajaisten kanssa. Toimialajohtaja Cristina Knookala toi Kuorofestivaalien avauspuheessaan hienosti esille kulttuuritoimen pyrkimyksen tarjota esteettömiä tilaisuuksia.

Seuraavat esteettömyyttä edistävät tapahtumat ovat 16.–22.5.2015 Pohjanmaan museossa Mental Health Art Week -tapahtuma, syksyllä erityislasten perheille suunnattu tapahtuma Österhankmon leirikeskuksessa 26.9.2015 sekä työelämänpolkuihin liittyvä tilaisuus 21.10.2015. 


Liikutapaikat vallattiin iäkkäiden käyttöön Seinäjoella.
Seinäjoella järjestettiin 13.5. ”Vallataan liikuntapaikat iäkkäiden käyttöön” -tapahtuma. Kyseisen Liikuta minua -tapahtuman järjestivät yhteistyössä KaatumisSeula-hanke, Seinäjoen kaupungin liikuntapalvelut, Seinäjoen Järjestötalo ja Lakeuden Elämysliikunta ryJärjestäjät pelkäsivät kovan sateen haittaavan niin paljon, ettei väki lähtisi liikkeelle. Toisin kuitenkin kävi ja 35 innokasta liikkujaa kokoontui Seinäjoen Kyrkösjärven rannalla sijaitsevalle uudelle Luontotalolle. Luontotalo on yksi osa Seinäjoen laajaa esteetöntä luontoliikuntarakentamista. Luontotalolta ponkaistiin yhteisen alkuverryttelyn jälkeen esteettömälle luontopolulle ja tutustuttiin pian valmistuvaan paljasjalkapolkuun, jossa on hyvä harjoitella esimerkiksi tasapainoa.

─ Luonto oli ihanan raikas ja porukka erittäin innokas ja iloinen. Teimme päivästä onnistuneen, sanoo Huhtalan terveyspalvelukeskuksen hankekoordinaattori Sarika Kivimäki.


Ensi- ja turvakotien liiton luontoretki Seurasaaressa. Kuva: Tiuku Pennola.
Ensi- ja turvakotien liiton Vauvaperhe turvapaikanhakijana -projekti järjesti 13. toukokuuta asiakkailleen luontoretken Seurasaareen. Retkelle saatiin mukaan iso määrä vapaaehtoisia, joilla kaikilla oli iso osuus onnistuneessa päivässä. Perheet saivat apua, tukea ja yksilöllistä huomiota.

Seurasaaren vanhat talot herättivät osallistujissa ihailua ja ihmetystä. Mukana oli monenmaalaisia perheitä ja yksi perhe jopa kolmessa sukupolvessa.

Vapaaehtoiset keksivät hauskoja leikkejä: partiolaisten yhteisleikkejä, jalkapalloilua ja frisbeen heittoa. Leikkien säännöt selitettiin suomeksi, englanniksi ja loput elekielellä kun yhteistä kieltä ei ollut. Yhdessä kokeminen ja tekeminen sujuivat ilman kieltäkin.

─ Grillaaminen yhdessä oli mukavaa puuhaa. Ruokaa riitti ja apukäsiä oli saatavilla paljon. Kalkkunanakit olivat kuuminta hottia. Toivomamme suloinen toukokuun aurinkopäivä ei toteutunut, mutta emme antaneet sateen haitata tapahtumaamme, toteaa Vauvaperhe turvapaikanhakijana -projektin työntekijä Tiuku Pennola.

Osa perheistä oli seuraavana päivänä siirtymässä muualle Suomeen, toiseen vastaanottokeskukseen, ja olivat iloisia, että olivat ehtineet nähdä Helsinkiä hieman enemmän. Puistotreffeillä viihdyttiin sateesta huolimatta.

Päijät-Hämeen Vapaaehtoistoiminnan verkosto järjesti 13.5. Lahdessa Puistotreffit. Tarjolla oli puistojumppaa, kukkien istutusta, pihapelejä, muistelukortteja, laatikkopyörällä ajelua, lettuja, taikuri, Hullunkuriset perheet -valokuvaus ja tietysti mahdollisuus tutustua ja ilmoittautua mukaan vapaaehtoistoimintaan. 


Tapahtumassa tehtiin sanomalehdistä bioastioita ja jaettiin tietoa vapaaehtoistoiminnasta. Paikan päällä kävi viitisenkymmentä osallistujaa. Myös läheisen päiväkodin lapset kävivät tapahtumassa istuttamassa kukkien siemeniä.  


Oulun seudulla tapahtui Kukan päivänä. Tyrnävän torilla järjestettiin 13.5. Liikuta minua -tapahtuma. Tarkoituksena oli liikuttaa erityisesti laitoksissa ja hoivakodeissa asuvia vanhuksia. Työntekijöiden ja vapaaehtoisten voimin avustettiin vanhukset Tyrnävän torille, missä järjestettiin yhteistä ohjelmaa. Sen jälkeen lähdettiin kävely-/pyörätuolilenkille ja palattiin torille, missä juotiin kahvit.

Oulun Kangastiellä sijaitsee useita vanhusten asumisyksikköjä. Mäntykodin henkilökunta ja vapaaehtoiset järjestivät 13.5. pihatapahtuman. Tuiran kartanossa ja Tuiran palvelukeskuksessa liikuttiin ja kuntoiltiin läheisessä liikuntapuistossa. Vuolle Setlementti ry:n henkilökunta oli mukana liikuttamassa ja liikkumassa.

Oulun Lyseon IB-linjan oppilaat järjestivät 13.5. pihaliikuntatapahtuman yhdessä erityisammattiopisto Luovin oppilaiden kanssa. Intiön kasarmialueen viihtyisä puistoalue täyttyi pyörätuoliradoista, tanssipisteistä, keihäänheittoradasta ja monista muista liikuntapisteistä. Mukaan IB-lukiolaiset hakivat läheisen Intiön hoivakodin asukkaita. Alueen kansainvälisen päiväkodin lapset oli myös kutsuttu mukaan. Tapahtumista on kirjoitettu myös Kalevan blogissa.

(Kuvia päivitetään tarvittaessa myöhemmin)

Ystävätuvan musiikki- ja valojamitteluissa.

Helsingin Kehitysvammatuki 57 ry järjesti 13.5. Ystävätuvalla musiikki- ja valojamittelut, joissa oli improvisoitua jazzmusiikkia, valomaalausta ja kahvittelua. Jamittelussa oli mukana Paise korvassa -bändi.

Tilaisuus onnistui järjestäjien mukaan erinomaisesti. Osallistujia oli yli 40 henkilöä. Ilta alkoi imitaattori Tuomo Heikkilän esityksellä, jossa vilahtelivat tutut julkisuuden henkilöt Andy McCoysta Aira Samuliniin. Paise korvassa -bändin kokeilevaa jazzia sisältäneeseen esitykseen yleisö sai osallistua reaaliaikaisella valomaalauksella (bändin valaistus) ja puolivälissä esitystä yleisölle jaettiin rytmisoittimia, joten kaikki saivat myös olla mukana musiikki-improvisaatiossa. Viereisessä huoneessa pyöri koko illan Markus Lohikosken valotaidetta esittelevä kuvashow. Lopuksi rupateltiin kahvin ja Vekkari-projektin leivontaryhmän valmistamien herkullisten korvapuustien kera.Tässä Ville Vikmanin kuvaama video tilaisuudesta.


Keski-Uudenmaan Yhdistysverkosto ry järjesti 20.5. Liikuta minua -tapahtuman Järvenpään Rantapuistossa. Maksuton tapahtuma oli suunnattu ikääntyneille, mutta oli avoin kaikille. Tämän vuoden teeman, arjen osallisuuden, kunniaksi tilaisuuden avasi Hyvä kasvaa Järvenpäässä -liike. Ohjelmassa oli yhteislaulua ja -kuntotanssia, tanssi- ja musiikkiesityksiä sekä liikunta- ja terveyspisteitä. Tilaisuuden päätteeksi oli mahdollisuus lähteä opastetulle kulttuurikävelylle Aholaan.

Tapahtumaa olivat järjestämässä Järvenpään kaupunki (ikääntyneiden ja toimintarajoitteisten palvelualue ja vapaa-aika- ja harrastuspalvelut), Keski-Uudenmaan tanssiopisto KETO, Järvenpään Seurakunta, Setlementti Louhela ry, Keski-Uudenmaan Yhdistysverkosto ry. 


Keski-Uusimaa kirjoitti aiheesta jutun.

(Kuvia päivitetään tarvittaessa myöhemmin)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti