perjantai 4. joulukuuta 2015

Vapaaehtoisuus on timanttia toimintaa


Vapaaehtoistoiminta nuorten kanssa voittaa television katselun

Suoritin sosionomiopintoihini kuuluvan ammatillisten työmenetelmien harjoittelun Aseman Lapset ry:n pitämässä Walkers-kahvilassa talvella 2014–2015. Se oli ensimmäinen kerta, kun tapasin kansalaisjärjestölle vapaaehtoistyötä tekeviä ihmisiä.

Walkers-kahvila pyörii osin vapaaehtoisten työpanoksella. Kahvilassa työnjako vapaaehtoistyöntekijöiden ja toisaalta nuorisotyöhön koulutettujen, työsuhteessa olevien ammattilaisten välillä on suunniteltu siten, että vapaaehtoistyöntekijöiden vastuulla on yleensä kahvilan pyörittämiseen liittyvät käytännön tehtävät: myynti, astioiden blokkaaminen, myytävien pullien haku läheisestä kahvilasta jne. He myös kohtaavat nuoria ja juttelevat heidän kanssaan kadulla partioidessa sekä kahvilassa työskennellessään. Jos he havaitsevat nuoren tilanteessa jotain joka kiinnittää heidän huomionsa erityisesti, heidän tulee kertoa havainnoistaan työsuhteessa oleville ammattilaisille.

Aseman Lasten sekä Nuorisoasiainkeskuksen palkkalistoilla olevan henkilöstön tehtäviä puolestaan ovat töiden suunnittelu, päätösten tekeminen, Walkers-bussin toiminta, yhteydenpito nuoria lähellä oleviin tahoihin (koulu, vanhemmat, läheinen Kampin kauppakeskus, toisinaan sosiaalityöntekijä, joissain tapauksissa poliisiviranomainen yms.) sekä sellainen nuorten asioiden tarkempi selvittely, joka edellyttää alan koulutusta sekä osaamista.

Partioidessamme kadulla erään kahvilassa vapaaehtoisena työskentelevän noin viisikymppisen herrasmiehen kanssa minulla oli aikaa jututtaa häntä. Tiedustelin häneltä, mikä saa leipätyökseen myyntityötä jo vuosia tehneen aikuisen miehen käyttämään vapaa-aikaansa siihen, että myy nuorille kahvia ja pullaa, jututtaa heitä ja on kiinnostunut heidän kuulumisistaan sekä loppuillasta siivoaa kenkien mukana sisään kulkeutuvaa sohjoa. Mies ei osannut sitä suoralta kädeltä sanoa, mutta sellaisen tiedon sain hänen ajan mittaan tiputtelemistaan pohdiskelevista lauseistaan irti, että on kiva olla nuorten kanssa tekemisissä. On mukavampi jututtaa nuoria milloin mihinkin asiaan liittyen - paljon mukavampaa kuin istua kotosalla katselemassa televisiota. Ajan mittaan päädyin itsekin samasta syystä suorittamaan Aseman Lapset ry:n A-tason vapaaehtoisperehdytyskoulutuksen, joka mahdollistaa vapaaehtoisena työskentelyn mm. Walkers-kahvilassa.

Lentävän lausahduksen mukaan Suomi on yhdistysten luvattu maa. Kansalais- ja järjestötoiminta ovat suomalaisen kansalaisyhteiskunnan keskiössä ja vapaaehtoistyö liittyy olennaiselta osin kansalais- ja järjestötoimintaan. Kyynisempi sielu saattaa ihmetellä sitä miksi ihmeessä kukaan haluaa tehdä mitään vapaaehtoisesti, ilman rahana maksettavaa korvausta. Syitä on varmasti niin monia kuin on vapaaehtoistyötä tekeviä ihmisiäkin, mutta varmasti moni vapaaehtoistyöntekijä saa toiminnasta sisältöä elämäänsä. Kotona istuminen tuppaa ajan mittaan käymään tylsäksi ja tekee mieli käyttää aikaansa jonkin itselle tärkeän asian edistämiseen ja toimia yhdessä toisten ihmisten kanssa.

Harmi, etten opiskelu- ja työkiireiden vuoksi päässyt käymään vapaaehtoisena Walkers-kahvilassa kuin parina iltana. Vanhempi herrasmies oli oikeassa: on kiva olla tekemisissä tämän ajan nuorten kanssa, jututtaa heitä, kurkistaa heidän maailmaansa, verrata tämän ajan nuoruutta omiin kokemuksiin nuorena olemisesta.

Täytyypä mennä taas pian uudestaan sinne tarkastamaan mitä sinne kuuluu, vapaaehtoistyöntekijän ominaisuudessa! 


Tuomas Leppäniemi

Kirjoittaja opiskelee Humanistisen ammattikorkeakoulun avoimessa ammattikorkeakoulussa vapaaehtoistoiminnan johtamista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti