torstai 31. tammikuuta 2013

Vuosi 2013 on Euroopan kansalaisten teemavuosi

EU on nimennyt kuluvan vuoden Euroopan kansalaisten teemavuodeksi. Euroopan unionin kansalaisuus otettiin käyttöön tasan 20 vuotta sitten, joten vuosi 2013 on samalla EU:n kansalaisuuden juhlavuosi. Euroopan kansalaisten teemavuoden mukaan ”kyse on Euroopasta ja kyse on sinusta”. Teemavuosi pyytää osallistumaan keskusteluun.

Teemavuotta tehdään tunnetuksi viestintäkampanjalla,  ja eri puolilla EU:ta toteutetaan kansallisia, alueellisia ja paikallisia tapahtumia, konferensseja sekä seminaareja. Niiden avulla Euroopan unionin kansalaisille kerrotaan heidän oikeuksistaan sekä EU:n nykyisistä toimintalinjoista ja ohjelmista. Samalla halutaan rohkaista kaikkia aktiiviiseen keskusteluun EU:n tulevaisuudesta.

Vuoden aikana tehdään yhteistyötä EU:n eri toimielinten, jäsenvaltioiden kansallisten, alueellisten ja paikallisten viranomaisten sekä kansalaisjärjestöjen kanssa.

Kansalaisjärjestöjen aloitteesta on perustettu EU:n kattava foorumi nimeltä Euroopan kansalaisten teemavuoden allianssi (EYCA), joka tekee yhteistyötä komission kanssa teemavuoteen liittyen.

Tietoa teemavuodesta löytyy Internetistä

Euroopan kansalaisten teemavuoden sivusto löytyy täältä. Sivustolla on teemavuoteen liittyvää tietoa: uutisia, tietoja tapahtumista, kampanjamateriaalia, linkkejä EU:n keskusteluihin ja palveluihin. Myös sosiaalista mediaa (Facebook, Twitter) tullaan hyödyntämään teemavuoden aikana.

Lisätietoa nimenomaan kansalaisten oikeuksista löytyy täältä.

EuropaDirect –palvelusta saa vastauksia yleisiin kysymyksiin, ja se ohjaa tietolähteille, antaa yhteystietoja, toimittaa julkaisuja jne.

Mitä teemavuosi tarkoittaa Kansalaisareenan ja muiden kansalaisjärjestöjen osalta?

Teemavuoden yhtenä tavoitteena on lisätä kansalaisten tietoa heidän oikeuksistaan EU:n kansalaisina. Nyt on oiva tilaisuus tutustua kaikkeen tähän tietoon, joka on löydettävissä kätevästi muun muassa Internetistä aiemmin mainittujen linkkien kautta.

EU:n tavoitteena on myös aktivoida kansalaisia osallistumaan keskusteluihin ja sitä kautta vaikuttamaan EU-asioihin entistä enemmän. Eri tahoilla käytävään keskusteluun kannattaa osallistua tai vaikka haastaa europarlamentaarikkoja eri yhteyksissä ja olla mukana vaikuttamassa siihen millainen EU:n tulisi tulevaisuudessa olla.

Euroopan kansalaisten teemavuotta voi hyödyntää eri tavoin omissa tapahtumissa ja tilaisuuksissa. Tällöin kannattaa ottaa yhteyttä teemavuoden kansallisen tason koordinaattoriin Eurooppalainen Suomi ry:een, joka koordinoi Suomessa teemavuoden käytännön toimia. Sen verkkosivuille tulee tietoa muun muassa eri tahojen järjestämästä ohjelmasta ja julkaisemasta materiaalista.

Myös Kansalaisten Eurooppa -ohjelman, Grundtvigin elinikäisen oppimisen ohjelman ja Eurooppatiedotuksen tarjoamiin rahoitus- ja yhteistyömahdollisuuksiin kannattaa tänä vuonna tutustua.

Me Kansalaisareenassa seuraamme aktiivisesti teemavuoden tapahtumia ja olemme myös mukana EYCAn organisoimassa yhteistyössä.

Eurooppalaisuus näkyy keväisessä kampanjassa

Kansalaisareena haastaa suomalaiset yhdistykset ottamaan Euroopan kansalaisten teemavuoden huomioon omassa toiminnassaan ja osallistumaan Kukanpäivän 13.5.2013 tempaukseenPalaamme aiheeseen teemavuoden edetessä myös tällä sivustollamme.

Karita Mod
Kansalaisareenan vapaaehtoinen 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti