keskiviikko 4. syyskuuta 2013

VAPAAEHTOISJOHTAMISEN ARKEA: Kansalaistoiminnan rakennemuutos – uhka vai mahdollisuus?
Hakukone löytää 0.66 sekunnissa 85 000 osumaa hakusanoilla ”Suomi yhdistysten luvattu maa”. Suomi on ehkä ravinteikas maa yhdistyksille (Patentti- ja rekisterihallituksen yhdistysrekisterissä on tällä hetkellä noin 135 000 rekisteröityä yhdistystä), mutta ovatko yhdistykset enää muhevinta maaperää 2000-luvun kansalais- ja vapaaehtoistoiminnalle?

Sekä järjestötyössä että vapaa-ajalla kansalaistoiminnassa törmää usein samoihin haasteisiin ja paradoksaaliseen oravanpyörään:

Jäsenyhdistysten toimijat väsyvät yhdistysbyrokratian pyörittämiseen, jolloin paukkuja varsinaiseen toimintaan ei jää.

-> Uudet vapaaehtoiset kehiin! Rekrytoiminen on kuitenkin vaikeaa, koska tarjolla on lähinnä hallituksessa istumista. Uusia innokkaita vapaaehtoisia kiinnostaa kokoustamisen sijaan konkreettinen toiminta tärkeäksi kokemansa asian puolesta. 

Joskus uusi innokas kuitenkin uskaltautuu mukaan ja esittää ideoitaan. Yhdistyselimissä kuhistaan: ”Näin ei ole ennen tehty. Tästä pitää päättää erikseen. Tähän täytyy hakea ensin avustusta ja sisällyttää toimintasuunnitelmaan. Tämä ei ole täysin yhdistyksemme näköistä toimintaa.”  

 -> Ex-uudet innokkaat vapaaehtoiset päättävät toteuttaa suunnitelmansa itsekseen. Suomessa, yhdistysten luvatussa maassa, on kuitenkin haastavaa toimia ilman taustayhdistystä. Hienot aloitteet tyssäävät helposti tilavuokrien, lupien ja sopimusten allekirjoittamiseen tai viimeistään pientenkin toiminta-avustusten hakemiseen – näihin kun tarvitaan se ry.

-> Niinpä nämä innokkaat perustavat oman yhdistyksen. Papereita täytellessä ja leimoja odotellessa aikaisemmin innostaneet ideat unohtuvat. Seurauksena on ennen pitkää uusi yhdistys, jonka toimijat ovat väsyneitä byrokratian pyörittämiseen.       

Merkkejä yhdistys- ja vapaaehtoistoiminnan välttämättömästä rakennemuutoksesta on ollut näkyvissä jo jonkin aikaa. Ihmiset innostuvat nykyään helposti uusista, kulloiseenkin elämäntilanteeseen sopivista toimintamuodoista - ja kohta taas uusista. Tuoreiden, pitkiksi ajoiksi yhdistyksen toimintaan sitoutuvien vapaaehtoisten perään haikailemisen sijaan voisikin panostaa osallistavan ja monipuolisen toiminnan sekä lyhytkestoisten vapaaehtoistehtävien mahdollistamiseen, tietysti yhdistyksen päämäärää unohtamatta. Vai olisiko jo aika laittaa radikaalisti yhdistykset pakettiin ja suunnata innostus byrokratiasta itse toimintaan?

Haastetta riittää kaikille. Vapaaehtoistyön johtamisen näkökulmasta vaikeinta lienee vakuuttaa toimijat muutoksen tarpeesta ja mahdollisuudesta, kun tilalle ei ole tarjota valmiita ja varmasti toimivia konsteja. Entä kuinka raskasrakenteiset katto-organisaatiot ja kansalaistoimintaa tukeva julkishallinto saadaan vastaamaan muutokseen?

Ksenia Peltovuori

Kirjoittaja opiskelee Humanistisen ammattikorkeakoulun Vapaaehtoistyön johtamisen erikoistumisopinnoissa.

3 kommenttia:

 1. Hei, raikkaan ravisteleva kirjoitus asioista, joiden kanssa yhdistysmaailmassa kipuillaan. En malta olla kommentoimatta, että kiinnostus "lyhytkestoisiin vapaaehtoisakteihin" ja hyppiminen uudesta innostuksen kohteesta toiseen aiheuttaa painetta myös toiminnan tasolla tietyntyyppisissä vapaaehtoistoiminnoissa. Esimerkiksi tukihenkilö- ja tukiperhetoiminnassa työn merkityksellisyys syntyy ajan myötä, pitkissä tukisuhteissa. Onneksi edelleen löytyy myös niitä vapaaehtoisia, jotka sitoutuvat toimintaan jopa vuosiksi. Yksi tärkeimmistä syistä tähän sitoutumiseen on nähdäkseni juuri tämän merkityksellisyyden näkyviin tulo, vapaaehtoistyön liittyminen luonnolliseksi osaksi omaa elämää sekä kiintymys tuettavaan lapsen ja perheeseen. Sami Luoto/Pelastakaa Lapset

  VastaaPoista
 2. Vapaaehtoistyön johtaminen on haasteellista: pitää sitoutua tuottamaan palveluja/tilaisuuksia (retkiä, kursseja, kisoja, ...), mutta tekijät vapaaehtoisia, joiden sitoutuminen on kiinni kiinnostuksesta. Työn merkityksellisyys on avaintekijä, mutta myös ilmapiiri: pitää viihtyä porukassa ja saada tehdä noita konkreettisia juttuja, ei pyöritellä papereita. Ikävä kyllä rahoittajat vaativat aina vain enemmän byrokratiaa!

  VastaaPoista
 3. Naseva analyysi Ksenialta kuinka sata vuotta vanha yhdistysmalli ja nyky-yhteiskunta ovat kasvamassa erilleen.

  Tuohon yhdistysbyrokratian vähentämiseen on muutamissa isoissa järjestöissä perustettu toimintaryhmiä, joiden ei tarvitse pitää vuosikokouksia ym. Joissain jopa keskustoimisto hoitaa talousrutiinit. Tuo ketteryyttä, mutta paikallisen ry:n puute voi taas estää kunnallisten tukien saamista. Uusia muotoja tarvitaan.

  Eka kommentoija nosti lisääntyneen ohjaustarpeen lyhytaikaisten vapaaehtoisten hyödyntämisessä. Mitä kokemuksia teillä on, mikä auttaa että heistä kasvaa vähitellen pidempiaikaisia vapaaehtoisia?

  Rekrytointiinkin löytyy Suomesta paljon hyviä esimerkkejä, kansainvälisistä puhumattakaan. Seurasitteko miten Turkistarhaton Suomi tarjosi erilaisia lyhytaikaisia tehtäviä? Partiolaisten sivuilla löytyy vähän pidempiä pestejä kiinnostuneille. ToimintaSuomi ja Espoon vapaaehtoisverkoston portaalit kokoavat vapaaehtoistehtäviä:
  http://www.espoonvapaaehtoisverkosto.fi/index.php?sivu=Vapaaehtoisteht%E4v%E4t&id=3
  http://www.toimintasuomi.fi/vapaaehtoistoiminta

  Tarvitaan näiden teknisten työkalujen lisäksi myös uusia tapoja innostaa vastuunottoon:
  http://www.karreinen.org/2013/09/voiko-itseorganisoitumista-johtaa-open.html

  Kaikki on mahdollista, minkä ihmiset kokevat mahdolliseksi. Minusta Ksenian kirjoituksen yksi helmistä on tuo havainto muutoksen tarpeesta. Se tuntuu olevan monen järjestön huulilla. Miten johtaa muutosta järjestöissä? Pari muualta lainattua ajatusta siitä ja olisi mielenkiintoista istua joskus alas keskustelemaan aiheesta ja kokemuksista.
  Muutoksen johtaminen järjestöissä I: Peter Drucker ja viisivuotiaat partiolaistytöt
  http://www.karreinen.org/2012/06/muutoksen-johtaminen-i-peter-drucker-ja.html
  Entä jos ratkaisut olisivat jo käsissämme? Arvostava haastattelu yhdistystoiminnan kehittämisessä
  http://www.karreinen.org/2012/09/arvostava-haastattelu-ratkaisuja.html

  VastaaPoista