torstai 19. helmikuuta 2015

Omaishoitajaperheen arkeen tutustumassa

Yksi iltapäivä Marjon ja Aarren elämässä

Olen saanut tuntea Marjo ja Aarre Alasen jo monta vuotta. Jo toistakymmentä vuotta Aarre on hoitanut jatkuvaa apua tarvitsevaa vaimoaan Marjoa. Yhteisiä vuosia pariskunnalla on jo yli 50 ja yhteisiä seitsemänkymppisiä vietetään tämän vuoden aikana. Aarre osaa hoitaa vaimoaan paremmin kuin kukaan muu maailmassa. Yksikään hoitaja ei kykenisi antamaan sitä lähimmäisen rakkautta ja monipuolista hoitoa, jota Aarre vaimolleen antaa.

Aarre on hyvin aktiivinen omaishoidon puolestapuhuja ja auttaa monia omaishoitajia. Aarre on omaishoitajajärjestö PIONIN puheenjohtaja ja ollut levittämässä omaishoitajien vertaistukea ja etujärjestöä monille paikkakunnille Pirkanmaalla. Hän on auttanut monia muita saamaan apua ja jaksamaan omaishoitajan tärkeässä ja vaativassa työssä.

Marjo on selvinnyt näin pitkään, koska hän on sitkeästi Aarren avustuksella pitänyt huolta kunnostaan. Kuntoutus sekä kotona että kuntosaleilla on ollut jatkuvaa. Marjo on täysin rinnoin elämässä kiinni. Marjo ja Aarre ovat saaneet monia yhteisiä vuosia molempien uutteruuden ansiosta.

Lapsi ja lapsenlapsi ovat Marjolle ja Aarrelle rakkaita. Heillä on myös paljon ystäviä ja läheisiä sukulaisia. 50-vuotishääjuhlassa väkeä oli satamäärin. Marjon ja Aarren omaishoitajaperhe ei sulkeudu omaan asuntoon, vaan he ovat aktiivisesti mukana kaikessa mitä tapahtuu.

Marjon ja Aarren esimerkki osoittaa myös, kuinka tärkeitä omaishoitajien lomat ovat. Marjolle ei ole helppoa löytää intervallipaikkaa, koska hänen hoitonsa on niin vaativaa. Kankaanpään kuntoutuskeskus on kuitenkin paikka, jossa Marjosta kyetään huolehtimaan. Niin Aarre saa muutaman päivän vuodessa lepoaikaa ja jaksaa jälleen tehdä hänelle rakkainta työtään.

Omaishoito on ollut minulle tärkeä asia pienestä pitäen, koska jo murrosikäisenä hoidin kehitysvammaista setääni Heikkiä. Sain kasvaa perheessä, jossa meillä oli aikuinen hoidettavana. Se avasi silmät ymmärtämään kotona tapahtuvan merkityksen, ja siksi olen aina myös eduskuntatyössäni ajanut omaishoitajien asiaa.

Marjon ja Aarren päivät ovat kuitenkin vielä paljon vaativampia. He ovat kuitenkin osoittaneet, että omaishoidolla voidaan tehdä sellaisia ihmeitä, johon normaalin hoidon keinoin ei koskaan kyettäisi. Kaikkea hyvää Marjolle ja Aarrelle myös tulevina vuosina.

 
Arto Satonen

Kirjoittaja on kokoomuksen eduskuntavaaliehdokkaana Pirkanmaan vaalipiirissä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti