maanantai 10. marraskuuta 2014

Seuratyö palkitsee vai ”pakko löytää joku”Tiedustelin eräässä seuraseminaarissa osallistujilta, kuinka monta vuotta kukin on ollut mukana jalkapallotehtävissä. Vastaukset vaihtelivat Milan alle vuodesta Raimon yli kolmeenkymmeneen vuoteen. Minä ihastelin ääneen Raimon pitkää seuratyörupeamaa ja kyselin, mikä oli saanut hänet pysymään mukana niin pitkään.  ”No kun ei kukaan muukaan ole näitä juttuja halunnut tehdä”. 

Plääh. Odotin jotain upeaa kerrontaa siitä, miten hienoja elämyksiä seuratoiminta on vuosien varrella antanut. Miksi ihmiset varsin usein kertovat, että ovat mukana, koska ei ole ketään muuta, joka olisi tarjoutunut hommat hoitamaan? 


Lähtisitkö sinä mukaan vapaaehtoistoimintaan jos lähtökohtana olisi Raimon puheenvuoro? Hyppäisitkö mielelläsi Raimon tennareihin? Mitäpä jos Raimo olisikin hehkuttanut, miten upeita kokemuksia hän on vuosien varrella seuratyöstä saanut? Jos Raimo olisi kertonut, miten hienoja ihmisiä on saanut kavereikseen ja kuinka lähikaupassa perheet moikkailevat ja lapset muistelevat, miten juuri hän opetti heidät potkaisemaan.    


(kuva: Antti Zetterberg)

Työskentelen jalkapalloseurojen ja niissä toimivien seurojen päätoimisten työntekijöiden sekä vapaaehtoistoimijoiden kanssa. Ikuisuuskysymys vaikuttaa olevan, mistä löydämme ihmiset toteuttamaan seuratoimintaa. Samaan aikaan vapaaehtoistyö on elintärkeää laajan jalkapallotoiminnan takaamiseksi. Jos vapaaehtoistyö seuroissamme loppuisi, kohoasi harrastamisen hinta pilviin ja liikkuminen jalkapallon parissa olisi mahdollista vain harvoille.


Vapaaehtoisten johtamisen näkökulmasta on äärimmäisen tärkeää pohtia, miten puhumme vapaaehtoistyöstä. Korostammeko toiminnan vaativuutta, sitovuutta ja raskautta vai kerrommeko miten hienoja kokemuksia hommasta voi saada? Painotammeko, että tehtävään on ”pakko löytää joku” vai korostammeko seuratyön palkitsevuutta? Vapaaehtoistyössä annetaan muille arvokasta panosta. Samalla vapaaehtoistyö on antamisen ohella vahvasti saamista. Tutkimusten mukaan vapaaehtoistyö lisää onnellisuutta ja nostaa elinajanodotetta. Kun korostamme vapaaehtoistoiminnan tätä puolta voi rekrytoinnista parhaimmillaan syntyä positiivinen kierre, jossa toimintaan tarjoudutaan mukaan innolla.


Seuraavan kerran kun tapaamme ”Raimoja” niin onnitelkaamme heitä hienosta valinnasta sekä pitkästä ja onnellisesta elämästä!


Seuratyö palkitsee –videoklipeissä jalkapallon vapaaehtoistoimijat kertovat mitä seuratyö antaa heille.Minttu Paavola
Seuratoiminnan asiantuntija, Suomen PalloliittoJokainen päivä on vapaaehtoisten päivä! Joulukuun kolmas vapaaehtoiset ovat kuitenkin erityisessä valokeilassa, koska silloin Suomessa vietetään kansainvälistä vapaaehtoisten päivää. Kansalaisareena julkaisee blogillaan asiantuntijakirjoituksia vapaaehtois- ja kansalaistoimintaan liittyen osana Vapaaehtoisten päivän kampanjaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti