keskiviikko 30. lokakuuta 2013

VAPAAEHTOISJOHTAMISEN ARKEA: Vapaaehtoistyötä on vaikea päästä tekemään





Olen huolestuneena seurannut järjestöjen vapaaehtoisrekrytoinnin omituista vinoumaa, johon pohjautui myös Helsingin Sanomien (8.10.) mielipidepalstalla ollut eläkeläisen Seija Paajasen kirjoitus: ”Vapaaehtoistyötä on vaikea päästä tekemään”.   

Seija kertoo kysyneensä vapaaehtoistyötä neljästä eri palvelutalosta ja järjestöstä. Missään ei oltu kiinnostuneita hänen tarjouksestaan. Hänelle esimerkiksi vastattiin, että asioista päättävä on lomalla. Tai joskus puheluun vastannut oli syömässä, eikä hän ehtinyt paneutua asiaan. Joistain netissä mainituista yhteystietonumeroista ei vastattu Seijalle lainkaan.

Kohtaan työssäni vuosittain kymmeniä vapaaehtoisia toivottaessani heidät tervetulleiksi mukaan järjestömme toimintaan.  Lähes joka toinen näistä uusista potentiaalisista vapaaehtoisista, ikään tai ammattiin katsomatta, toteaa haastattelutilanteessa ottaneensa yhteyttä kolmeen - neljään eri järjestöön ja meidän olleen ensimmäinen ja ainoa joka on vastannut hänelle. Miten tämä voisi motivoida esim. vapaaehtoistehtäviin sitoutumisessa?
Vapaaehtoiseksi pyrkivien yhteydenottoihin on useasti vastauksena syvä hiljaisuus tai kommentti: ”Tavoittelemanne henkilö ei juuri nyt ole tavoitettavissa. Palatkaa asiaan viikon kuluttua”. Henkilö jolla on herännyt palo ja halu tehdä jotain hyvää vapaaehtoistoiminnan muodossa haluaa päästä toimimaan heti eikä vasta viikon päästä. Vastaanoton ollessa toisaalla heikko, nihkeä tai olematon mietitään toisaalla useimmissa suomalaisissa yhdistyksissä miten ja mistä löydettäisiin uusia vapaaehtoisia mukaan toimintaan.

Sama välinpitämätön vastaamattomuus vaivaa myös suomalaisia työnantajia, jotka eivät vaivaudu vastaamaan työnhakijoille onko avoinna ollut paikka täytetty ja miten hakijan hakemukseen on suhtauduttu.  Aktiiviset ihmiset törmäävät välinpitämättömyyteen ja huonoon vastaanottoon mahdollisesti useammallakin elämänsä alueella. Työelämässä asiat voivat olla huonosti organisoituja ja homma pyörii silti, mutta vapaaehtoistoiminnassa ja sen organisoimisessa tällaiseen ei ole varaa.

Vapaaehtoistoiminnan kehittäjä Taru Heinonen, Parasta Lapsille ry

Kirjoittaja opiskelee Humanistisen ammattikorkeakoulun Vapaaehtoistyön johtamisen erikoistumisopinnoissa.

3 kommenttia:

  1. Tervehdys! Täyttä asiaa. Meillä Meilahden seurakunnassa on asia järjestetty siten, että jos vapaaehtoistoiminnasta vastaava ei ole tavoitettavissa niin vapaaehtoiseksi haluava antaa yhteystietonsa, jotka toimitetaan vapaehtoistoimintaa koordinoivan lokeroon ja s-postiin. Samalla vapaaehtoiseksi haluava saa lupauksen, että häneen otetaan yhteyttä viikon sisällä. Usein yhteydenotto tehdään seuraavana päivänä. Viikko ei ole mielestäni liian pitkä aika, jos siitä pidetään kiinni niinkuin meillä. Pidämme tärkeänä, että ehkä vuosiakin vapaaehtoistoimintaa harkinnut, ei esimerkiksi saa vapaaehtoistoiminnan esitettä ja tokaisua, että tässä yhteystiedot, johon voit ottaa yhteyttä vaan aloite ja vastuu siirtyy meille. Yhteydenotto sitten johtaa ensimmäiseen tapaamiseen, tutustumisjutusteluun, jossa kartoitetaan mihin vapaaehtoiseksi haluava haluaisi mukaan ja järjestetään perehdytys jne. Yhteistietojen kerääminen on tehokasta esim. tapahtumissa, joissa vapaaehtoistoimintaan liittyviä keskusteluita käydään paljon. Sitten tapahtuman jälkeen vapaaehtoiseksi haluavan ei tarvitse ottaa uudestaan yhteyttä vaan yhteydenottovastuu on meillä.
    Terveisin vapaaehtoistoiminnan diakoni Lauri Anttila Meilahden seurakunnasta

    VastaaPoista
  2. Ihmettelen millä järjestöllä on varaa toimia noin huolimattomasti ja välinpitämättömästi uusia mahdollisia vapaaehtoistoimijoita kohtaan?
    Kirjoituksesta saa vääjäämättä sellaisen kuvan, että toimijoita on todellakin liikaa vaikka sitä en kyllä usko tällä istumalla.
    Tuossahan olisi mainio aihe tutkia vähän lisää niitä syitä jotka ovat johtaneet edellämainittuun käyttäytymiseen.
    Itse en uskaltaisi toimia tarjoutuvia vapaaehtoisia kohtaan noin tökerösti vaikka tarvetta uusiin vapaaehtoistoimijoihin ei sillä hetkellä olisikaan.
    Ainahan voi suositella vaikka jotain muuta paikkaa johon voisi ottaa yhteyttä ja varoa näin polttamasta siltoja takanaan.

    Missä vika?


    VastaaPoista
  3. Laitoin erääseen järjestöön s-postia ja tarjouduin vapaaehtoiseksi työhön, jota heidän nettisivujen mukaan voi tehdä heillä vapaaehtoisena. Ajattelin, että nyt kun olen työttömänä, voisin tehdä esim. kerran viikossa vapaaehtoistyötä ko. järjestössä. Vastausta viestiini ei ole kuitenkaan kuulunut. Kyseinen henkilö oli heidän vapaaehtoistoiminnan yhteyshenkilö.

    VastaaPoista