maanantai 30. maaliskuuta 2015

Sinua tarvitaan - lähde mukaan!


”Pahus! Edessä tiukka päivä töissä ja lapselle nousi kuume! Ja isovanhemmat asuvat kaukana, eivät he ehdi millään tähän hätään! Mitäs nyt?”
 

”Ei voi olla totta: isä kaatui vessassa, mursi nilkkansa eikä pääse itse hoitamaan asioitaan. Kuka kävisi kaupassa? Enhän minä ehdi...”
 

Elämässä sattuu ja tapahtuu, yhdelle yhtä ja toiselle toista. Monessa mutkassa tarvitsemme toisen käsi- ja jalkaparia avuksi - ihminen kun ei aina selviä yksin, eikä meitä ole edes luotu elämään yksin.  

Miten minä voisin antaa apua toiselle? Eri puolilla maatamme on kehitelty erilaisia vapaaehtoistoiminnan malleja ja muotoja, joiden tarkoituksena on löytää sekä heidät, jotka voivat tarjota apuaan että heidät, jotka jossakin elämän hetkessä apua tarvitsevat.
 

Meillä Kaakonkulmalla on lähdetty yhdessä mukaan mm. ”Suurella sydämellä” -vapaaehtoistoimintaan. Mukana ovat niin Haminan kaupunki kuin seurakunta ja eri alueen kolmannen sektorin toimijat. Tämä yhteistyöverkosto jakaa keskenään netissä (hamina.suurellasydamella.fi) hyviä toimintamalleja, tarjoaa alueen vapaaehtoisille koulutusta ja virkistystä sekä parantaa vapaaehtoistoiminnan näkyvyyttä ja tavoitettavuutta.  

Jo yksin se, että Kaakonkulmalla kohta 25 % väestä on yli 64-vuotiaita, kertoo tulevasta kasvavasta tarpeesta vapaaehtoiseen avustamiseen ja toisista välittämiseen. Toisessa päässä ovat lapsiperheet, joiden arjessa ylimääräinen käsi- ja jalkapari, lämpimästä sylistä puhumattakaan, ovat kultaakin kalliimpia. Isovanhemmat, sisarukset, muut sukulaiset ja ystävät saattavat olla toisella paikkakunnalla, joten esimerkiksi vapaaehtoistoimintaan osallistuvan ”mummin” tai ”ukin” apu voi tulla hyvään tarpeeseen. Kunnissa on kehitetty ja kehitellään matalan kynnyksen perhepalveluja, mutta henkilöstö ei aina ehdi vastata kasvavaan kysyntään.
 

Voinko minä antaa aikaa toiselle - toimien vaikkapa sovittuna kuljettajana teatteriin, konserttiin, kauppaan tai kirkkoon? Tai voisinko toimia turvallisena ”lapsenlikkana” taaperolle ja apuna ruuhkavuosia elävälle äidille ja/tai isälle?
 

Antaessaan saa itsekin - uskaltaisinko lähteä liikkeelle?
 

Näitä asioita pohtien ja miettien
 

Pirkko Parjanen  

Kirjoittaja on terveysalan ammattilainen ja kristillisdemokraattien eduskuntavaaliehdokas Kaakkois-Suomen vaalipiiristä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti