maanantai 16. maaliskuuta 2015

Vapaaehtoisuus voimavarana
Vapaaehtoistyö on kuulunut elämääni oikeastaan aina. Lapsuudessani vapaaehtoiset ohjaajat pyörittivät pyhäkouluja, kerhoja ja leirejä, joilla sain olla mukana. Mikäli seurakunnissa ei olisi ollut vapaaehtoisia, eivät nämä toiminnatkaan olisi paikallisessa helluntaiseurakunnassa toimineet. Tai jos palkatut henkilöt yksin olisivat niitä pyörittäneet, hinnatkin olisivat olleet sen mukaisia. Nyt toiminta oli leirejä lukuun ottamatta ilmaista. Luultavasti korkea hinta olisi estänyt pääsyni niihin mukaan.

Nuorena minusta tuli vapaaehtoistyöntekijä samaiseen seurakuntaan. Tuolloin seurakunnassa ei ollut nuorisotyötä, koska ei ollut tekijöitä. Minulla oli valtava into tehdä jotakin ja niinpä pidimme nuorten iltoja ja järjestimme tapahtumia nuorten joukolla. Nuori vapaaehtoistyöntekijä olisi tarvinnut rinnalleen kokeneita aikuisia. Joitain asioita jouduin oppimaan kantapään kautta. Onneksi mitään ikävää ei päässyt tapahtumaan. Nykyisin otetaan vakavammin vastuullisuus ja turvallisuus, se on hyvä asia.

Noin viidentoista vuoden ajan olen ollut palkattuna seurakunnissa ja kristillisessä järjestössä. Ilman vapaaehtoisten panosta toiminta ei olisi pyörinyt. Vastuunkantajia voi palkata vain sen verran kuin talous antaa periksi. Tehtävää monissa paikoissa on kuitenkin paljon enemmän.

Vapaaehtoisuus ja vapaaehtoisorganisaation johtaminen vaativat myös vastuullisuutta ja toisten rohkaisua. Vapaaehtoisten kouluttaminen, yhteisten saavutusten juhliminen ja mielekäs tekeminen ovat hyviä keinoja tsemppaamiseen. Turvallisuus ja turvalliset vastuunkantajat ovat myös tärkeitä tekijöitä etenkin lasten kanssa toimiessa.

Vapaaehtoistyön tulee olla myös jatkossa mahdollista kaikille. Sen lisäksi, että se luo yhteisöllisyyttä se rohkaisee kokeilemaan rajojaan. Varsinkin lapsityössä on ollut hienoa huomata kuinka aikuiset heittäytyvät mukaan. Toiseksi lapset (ja toki muutkin) tarvitsevat aikuisia ja aitoa yhdessäoloa ja välittämistä, ja me aikuiset tarvitsemme lasten aitoutta ja intoa!

Vapaaehtoiset tekevät arvokasta työtä joka saralla. Kiitos siitä! Marika Hakola

Kirjoittaja on kristillisdemokraattien eduskuntavaaliehdokkaana, Virrat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti