tiistai 10. maaliskuuta 2015

Vapaaehtoisuus on timanttia toimintaa
Vapaaehtoisena maailmanlaajuisesti 
 
"Teknovaatiohaasteen missio" ("The mission of the Technovation Challenge")

En ole ainut joka näkee vapaaehtoisuuden uran lisäarvona. Monet kollegoistani ja nykyisistä sekä entisistä "Teknovaatiohaasteen mission" johtokunnan jäsenistä jakavat ajatukseni. Olen koonnut yhteiset ajatuksemme vapaaehtoisuuden odottamattomista eduista siinä toivossa, että yhä useammat ammattilaiset innostuisivat auttamalla tekemään hyviä tekoja ja samalla itse voimaan hyvin:

1. Löydä uusia uria. Kiinnostaako tapahtumien suunnittelu? Ajatteletko voivasi olla loistava talousjohtaja? Haluatko siirtyä rahoituksesta markkinointiin? Vapaaehtoisuus voi tarjota "turvallisen sataman" astuessasi uudelle alueelle ja mitatessasi mikäli kyseinen tehtävä todella on tavoittelemisen arvoinen – samalla tutustuttaen sinut sen alan ammattilaisiin, joilla on tarvittavat yhteydet tehdä muutoksesta totta.

2. Nosta nykyistä taitotasoasi ja näytä lahjakkuutesi. Vapaaehtoisuus mahdollisti minulle teknisten (talous ja markkinointi) ja siirrettävien (viestintä, projektinhallinta, henkilöstöhallinta) taitojeni käytön uudella tavalla. Eräässä organisaatiossa vaikutin luomalla uuden taloudellisen mallin. Toisessa käytin markkinointitaitojani hiomaan heidän sosiaalisen median käyttöään.

3. Laajenna verkostoasi ja lisää näkyvyyttäsi. Vapaaehtoisuus on mainio tapa tavata ihmisiä yrityksesi ja alasi ulkopuolelta, mikä lisää tärkeää syvyyttä ja laajuutta ammatilliseen verkostoosi. (Muista vanha sanonta: älä laita kaikkia munia samaan koriin). Toimimalla puheenjohtajana tai johtokunnan jäsenenä, vetämällä tapahtumia, osallistumalla paneelikeskusteluun ja yrityksen blogiin ovat kaikki erinomaisia tapoja nimesi tunnettuuden tukemiseksi. Vapaaehtoispalvelun kautta saamani yhteydet ovat osoittautuneet ammatillisesti korvaamattomiksi - aina tuoreiden näkemysten saamisesta ja loistavien työehdokkaiden tunnistamisesta ihan uusien työtilaisuuksien löytämiseen asti.

4. Tehosta vaikutusmahdollisuutesi. Voittoa tavoittelemattomien järjestöjen henkilöstö ja johtokunta ovat yleensä taustoiltaan vaihtelevia, joten viestiminen ja tehokas vaikuttaminen voivat näinkin monimuotoiselle kohderyhmälle olla haasteellisia. Minulla oli loistava mahdollisuus keskittyä siihen, miten viedä eteenpäin viesti joka on merkityksellinen ja tarkoituksenmukainen esimerkiksi sekä johtokunnassa istuvalle CEO:lle että toimitusjohtajalle jolla vähemmän taloudellista taustaa. Citi:n kaltaisessa monimuotoisessa yrityksessä nämä ovat arvokkaita taitoja.

5. Koe johtajuus. Johtajuus-portaikossa nouseminen voi tämän päivän matalissa organisaatiorakenteissa olla haaste. Onneksi monet voittoa tavoittelemattomat järjestöt ottavat mieluusti vastaan tarmokkaita vapaaehtoisia, joilla on halukkuutta astua esille ottamaan johtavan roolin komiteassa tai johtokunnassa. Hyödynnä näitä mahdollisuuksia rakentaessasi omaa johtajuuttasi.

Muutama huomioitava seikka. Ensinnäkin: älä koskaan sano "kyllä" pelkästään vahvistaaksesi ansioluetteloasi tai koska arvostamasi henkilö pyysi sinut tehtävään. Itse liityin pelkästään järjestöihin jotka soveltuivat omiin mieltymyksiini ja arvoihini. Toiseksi: tarkistin aina ennen sitoutumista, että järjestö oli luotettava ja myös ymmärtääkseni, millä tavalla siellä toimittiin vapaaehtoisten kanssa. Ja viimeksi: mikäli päätät lähteä johtokuntaan, muista että jäsenillä on tärkeitä laillisia ja luottamuksellisia vastuita jotka vaativat aikaa, taitoa ja resursseja. Ei kannata ottaa tehtävää liian kevyesti.

Teknovaatiohaasteen (Technovation Challenge) missio on edistää naisten mahdollisuuksia teknologia-alalla antamalla tytöille IT-alalla ja yrittäjyydessä tarvittavia taitoja ja itsevarmuutta. Tavoitteenamme on innostaa tyttöjä näkemään itsensä - ei pelkästään teknologian käyttäjinä - vaan myös keksijöinä, muotoilijoina, rakentajina ja yrittäjinä.
 

Teknovaation kautta tapaamani ihmiset ovat auttaneet minua enemmän kuin uskovatkaan. He toimivat elävinä todisteina siitä, että naisten on mahdollista saavuttaa menestystä tieteen ja teknologian parissa. He vahvistivat Teknovaation viestin; mikäli teet lujasti töitä, voit tehdä mitä tahansa. Nyt tiedän, että minäkin voin.
 


Teija Ahlfors,

Technovation-mentori 

Johtokunnan jäsen

United Finnish Kaleva Brothers & Sisters Berkeley, CA

 

Finnish Radio Broadcasting

KUSF 90.3, San Francisco, CA

 

Boy Scouts of America; Troop 251 San Jose, CA

 

Society of Hispanic Professional Engineers (SHPE) San Jose, CA

Kolmen vuoden taideohjelman johtaminen mielenterveysongelmaisille aikuisille

Art program for mentally challenged adults, Helsinki

 

Project Open Hand, San Francisco, CASuurella Sydämellä

Lauttasaaren Kirkkokahvila, Tähdellinen tiimi

Opettajat Ilman Rajoja, Helsinki
 


(Kirjoittaja on asunut USA:ssa 17 vuotta ja opiskelee parhaillaan vapaaehtoistoiminnan johtamista Humanistisen ammattikorkeakoulun avoimessa ammattikorkeakoulussa. Blogiteksti on suomennettu)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti